top of page

Dit zijn de minst (on)gezonde sauzen

In het supermarktschap is de keuze bij de sauzen enorm. Iedereen heeft zo zijn voorkeur, maar wat als je een beetje op je voeding wilt letten? Welke sauzen zijn de meest verantwoorde keuze, en welke kun je het beste niet te vaak nemen?Over het algemeen zijn rode sauzen minder ongezond dan witte sauzen. Maar alle sauzen bevatten vaak veel (verzadigd) vet, suiker of zout, waarbij sommigen flink wat calorieën met zich meebrengen. Omdat er qua voedingsstoffen niet veel goeds in zit, valt een sausje volgens het Voedingscentrum niet in de Schijf van Vijf. Dit betekent overigens niet dat je het nooit mag eten: je kunt al deze sauzen prima af en toe nemen.


Welke saus is het minst gezond?

We leggen de meest voorkomende sauzen naast elkaar en gaan uit van een hoeveelheid van een eetlepel (20 gram).


  • Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout.

  • Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout.

  • Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout.

  • Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.

  • Curry: 26 kcal, 0.1 gram vet, 5 gram suiker, 0.35 gram zout.

  • Pindasaus: 49 kcal, 2.7 gram vet (0.4 gram verzadigd), 3.9 gram suiker, 0.3 gram zout

  • Chilisaus: 30 kcal, 0.1 gram vet, 6.9 gram suiker, 0.5 gram zout.

  • Barbecuesaus: 19 kcal, 0 gram vet, 3.5 gram suiker, 0.3 gram zout.

  • Knoflooksaus: 63 kcal, 5.7 gram vet (0.6 gram verzadigd), 1.7 gram suiker, 0.3 gram zout.


Bovenstaande vergelijking geeft een indicatie van hoe de voedingswaarden van verschillende sauzen zich tot elkaar verhouden. De genoemde cijfers zijn hoe het Voedinscentrum ze inschat, maar uiteraard kunnen de voedingswaarden per saus en per merk verschillen. Vaak is er niet één soort van een bepaalde saus, dus om zeker te weten hoe gezond iets is, kun je altijd even op de verpakking van een product kijken. Meestal worden de voedingswaarden ook per eetlepel aangegeven.


Meeste calorieën in mayonaise, rode sauzen bevatten veel suiker

Het zal geen verrassing zijn dat mayonaise qua calorieën en vet bovenaan staat. De saus bevat 14.3 gram vet op een eetlepel van 20 gram - waarmee bijna driekwart van het product uit vet bestaat - en komt daardoor op een hoog calorie-aantal. Met name het verzadigde vet maakt mayonaise ongezond.


Het valt op dat de andere witte sauzen, zoals knoflooksaus en joppiesaus, qua calorieën op de plekken twee en drie staan. Dit komt doordat ook hier een hoog vetpercentage in zit. In rode sauzen zoals ketchup, barbecuesaus en chilisaus zit amper vet, waardoor ze onderaan staan qua calorie-aantal. Deze sauzen bevatten dan weer relatief veel suiker, waardoor deze ook niet gezond zijn.


Mosterd bevat minder suiker dan de rode sauzen en minder vet dan de witte sauzen. Het product staat qua calorieën ook onderaan, dus deze saus zien wij op basis van de vergelijking als minst ongezond. Helaas is ook mosterd niet goed om elke dag te eten, omdat hier dan weer relatief veel zout in zit.


Kijk naar gezondere varianten

De kans is groot dat je in het schap ook allemaal sauzen tegenkomt die bijvoorbeeld light, halfvol of 'voor de lijn' zijn. Deze producten kunnen wat gezonder zijn, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Zo is 'light' een beschermde claim, maar weet je niet precies wat het betekent als er op een product staat dat het goed is voor mensen die aan de lijn zijn. Kijk dus altijd even naar de voedingswaardetabel van het 'gezondere' product, en vergelijk deze met die op het gewone product. Let hierbij niet alleen op het aantal calorieën, maar ook op de hoeveelheden verzadigd vet, suiker en zout. Een product met veel calorieën is namelijk niet per definitie ongezond.


Wat betekent 'light'?


Als er 'light' op een product staat, heeft het minimaal 30 procent minder energie (kcal), vet of suikers ten opzichte van het gewone product. Toch zegt 'light' niet gelijk dat een product gezond is.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?


Bron: avro33 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page