top of page

Down door comfort food?

Comfortfood saboteert niet alleen je fitnessdoelen, maar ook je mentale gezondheid.


'Het eten van chips verergert symptomen van depressie met maar liefst 47 procent.

Iedereen weet dat emotie-eten op kantoor (en thuis 😉) slecht nieuws betekent voor je buikvet. Recent onderzoek wijst uit dat ook je mentale gezondheid er behoorlijk onder lijdt.


Zo maakt emotie-eten je sip

Loop een rondje door een willekeurige stad en je ziet dat gezond snacken in opmars is. Van glutenvrije muffins tot eiwitrijke repen: er zijn talloze alternatieven voor een zak M&M’s waar je je níét schuldig over hoeft te voelen. Ja, het kost wat. Maar volgens onderzoekers aan de Cardiff-universiteit maken gezonde snacks een groot verschil in tijden van stress. Als je bij een naderende deadline naar een ongezonde snack grijpt, saboteer je niet alleen je fitnessdoelen: het heeft ook een negatief effect op je mentale gezondheid.


Wetenschappers voerden proefpersonen chips, chocola of een stuk fruit en maten daarna de effecten daarvan op hun mentale welzijn. De resultaten logen er niet om. Degenen die chips en chocola snackten, vertoonden na tien dagen meer symptomen van depressie, vermoeidheid en emotionele onrust.


Het eten van chips verergert symptomen van depressie met maar liefst 47 procent – dat moet hard aankomen bij mannen met een voorkeur voor pittige Doritos en voor de dames de befaamde chocola. De proefpersonen die fruit ‘snoepten’, hadden nergens last van: zij voelden zich juist 32 procent minder gestrest.


Hoewel de onderzoekers niet precies weten waarom de groep fruitsnackers zich stukken gelukkiger voelde, hebben ze wel een vermoeden: het kan te maken hebben met het feit dat fruit de productie van serotonine stimuleert. Dit is een gelukshormoon dat de gemoedstoestand verbetert en korte metten maakt met angstgevoelens. Een appel met kaneel en zonder suiker dan maar?


Dan meteen onderstaand receptje maar eens proberen:


Ingrediënten

2 appel

1 el kaneel


Bereidingswijze:


Verwarm je oven voor op 160°C.

Was de appels en haal er, naar gelang eigen smaak, met een dunschiller de schil af.

Haal met behulp van een appelboor het klokhuis uit de appels.

Leg de appeltjes in een ovenschotel.

Strooi er naar eigen smaak kaneel over.

Je kan ook speculaaskruiden gebruiken.

Zet alles zo'n 30-45 minuten in een oven op 160°C.

Hou het de eerste keer een beetje in 't oog. Afhankelijk van de appelsoort en dikte van de appel heeft dit gerechtje meer of minder tijd nodig, zelfs soms tot een uur!


Weetjes:

Kaneel heeft een positieve invloed op het suikergehalte in ons bloed.

Eventueel kan je ook speculaaskruiden gebruiken. Echte speculaaskruiden bevatten geen suiker maar wel een mengeling van o.a. kaneel, korianderzaad, karwij, nootmuskaat, gember en kruidnagel.

Geen tijd om een uur te wachten?

Maak de appel al wat zacht in je microgolfoven. Zo heeft hij minder lang nodig in de oven zelf.

Maak dit gerechtje al klaar tijdens het koken van een andere maaltijd. Zo is het wél klaar als je er zin in hebt! 😉


Extra lekker erbij: wat amandelschilfers en/of rozijntjes er over en serveer terwijl de appel nog lekker warm is met een beetje Griekse (ongesuikerde) yoghurt of magere kwark, njammie!
Bron: www.menshealth.com/nl/

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page