top of page

Geen tijd om te sporten...

Iedereen kan tijd maken ;-)

Discipline is niet aangeboren, maar aangeleerd. Het is een kwestie van tijd maken, en simpelweg doen wat je van plan was te doen. Natuurlijk hangt je doorzettingsvermogen -of juist de gewoonte om bij de pakken neer te gaan zitten- deels samen met je opvoeding, maar dat neemt niet weg dat iedereen zich daar overheen zetten - hoe moeilijk het ook is.


Laten we bij onszelf beginnen. Sport is onze passie. We begrijpen heel goed dat dit voor veel mensen niet het geval is en daarom een begin aan 'n regelmatig sportpatroon maken lastig is. Al helemaal als je dit op de langere termijn wilt volhouden. Velen sporters in spé wagen een poging, maar haken vroegtijdig af of stoppen na het behalen van hun specifieke doel, zoals een bepaald streefgewicht. Hoe voorkom je dit?


Vind voldoening

De beste tip: zoek iets waar je voldoening uithaalt. Immers, als je er geen plezier aan beleeft, zie je ertegenop -en dat werkt niet. Een sport waar je naar uitkijkt, wat je leuk vindt om te doen, waar je met plezier naartoe gaat: dat heb je nodig. En beweren dat je sport niet leuk vindt, is net als claimen dat je niet van muziek houdt. Er zijn 1001 mogelijkheden om te bewegen, net als het feit dat er ook duizenden muzieksoorten zijn.


Maar hoe vind je die leuke sport? Door te proberen. Of door de juiste begeleiding te zoeken. Zo vinden veel mensen sport niet leuk omdat ze niet weten wat ze doen. Neem een van onze klanten. Ze had geen hoge pet op van fitness, maar na een training onder persoonlijke begeleiding, kregen we een appje: 'Voelt lekker'. Een mooie en bondige samenvatting wat krachttraining met je kan doen, al was het slechts de eerste keer.


Maak tijd

Stel dat de wil om te sporten er is, dan is er nog een andere veelgehoorde dooddoener: 'Ik heb geen tijd'. Alleen is 'n gebrek aan tijd geen excuus, het is gewoonweg een afweging van bepaalde belangen waarbij je tv kijken, scrollen door sociale media en gamen verkiest boven sporten.

En nu geloven wij dat veel mensen heel druk zijn, maar tijd kan altijd gemaakt worden. Neem de laatste 6 maanden dat wij druk waren met de PT studio: we werkten 6 dagen in de week met Personal Training en online coaching, druk met regelen van materialen, website aanpassen, administratie op orde houden. En oh ja, we hadden ook nog een partner thuis zitten ;-). Toch lukte het om daarnaast 4 tot 5 keer per week te trainen. Iets eerder opstaan, iets minder biertjes/wijntjes, en minder tijd doorbrengen op sociale media. Tel uit je winst.


Wat we willen laten zien is dat je altijd tijd kunt maken om te trainen. En dat hoeven geen urenlange trainingen te zijn. Iedereen kan 30 minuten per dag vrijmaken. Heb je wel eens de tijd bijgehouden dat je op Instagram zit? Zet een timer op je mobiel. Een mooie reminder om te stoppen met scrollen en te gaan sporten -of iets anders buiten je scherm om te doen.


Doe het

Sporten is dus geen kwestie van tijdgebrek, maar een kwestie van 'willen' omzetten in 'doen'. En doen is soms lastig als je de gereedschappen niet in huis hebt. De gitaar oppakken die in de hoek staat, doe je ook niet zo snel als je geen liedjes kunt spelen. Je kunt een personal trainer inschakelen. Maar er zijn ook vele leerzame tutorials te vinden (en uitdagende workouts van ons) waarmee je aan de slag kunt. En als je naar een gym gaat: de mannen en vrouwen die daar rondlopen helpen je met alle liefde.


"Je voelt je trots en zelfvoldaan in plaats van lui en lamlendig."

En dan is het zover, tijd om te sporten. Probeer voor jezelf eens te bedenken waar je tijd aan besteedt, die je kunt missen. Scroll je 's ochtends eerst een kwartier lang door sociale media als je wakker wordt? Of is het in de namiddag dat je een, twee of drie afleveringen op Netflix wegkijkt? Neem zo'n moment, en zet deze om in een sportmoment. De eerste keren zullen lastig zijn, maar de beloning is groot. Je voelt je trots en zelfvoldaan in plaats van lui en lamlendig.


En... hoe vaker je dit voor elkaar krijgt -des te meer 't een routine wordt. Het kiezen van een vast tijdstip creëert een routine en daar houden wij mensen van. In het begin zal het je de nodige moeite kosten, maar als je er eenmaal in zit, ga je als een tierelier. En wil je nooit meer anders. Dan wordt dat halve uurtje al snel een uur, geloof ons.

Tijd maken kan letterlijk iedereen, nu moet je het alleen nog doen. Succes!


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page