top of page

Genieten met Kerst

Wil je wel de lekkere gerechten en gezelligheid van kerstmis, maar niet de ladingen suiker, vet en overbodige calorieën van talloze kerstdiners wegwerken? Maak dan een slank en gezond kerstdiner. Wij gaan op Eerste Kerstdag voor dit verantwoorde kerstmenu, en gaan ons op Tweede Kerstdag te buiten aan een onverantwoord kerstmenu. Gewoon, omdat het kan.





Hertenbiefstuk met wildsaus: Hét recept voor wie indruk wil maken op familie en/of vrienden (tip voor het kerstdiner!). En het mooie: het is absoluut niet moeilijk om te maken en zo klaar. Bruin krokant en perfect rosé van binnen.


Hertenbiefstuk bakken: zo doe je dat

Hertenbiefstuk bakken is eigenlijk heel makkelijk. Lees de tips en je bent verzekerd van een prachtig stukje vlees op tafel.


Hertenbiefstuk is mager vlees: kwestie van kort bakken en vooral lang laten rusten.

Bestrooi het vlees van tevoren rijkelijk met peper en zout: het heeft flink wat smaak nodig.

Zorg dat je pan gloeiendheet is.

Je kunt het bakken starten in olie zoals in het recept hieronder. Wanneer je de jus in dezelfde pan maakt, begin je met boter. Nadeel daaraan is dat boter snel verbrandt. Dreigt dat te gebeuren? Vroeg simpelweg wat koude klontjes boter toe.


Wanneer mag de hertenbiefstuk in de pan (met boter)?

Als de bellen in de boter verdwijnen en de boter een beetje lichtbruin kleurt. Goed opletten dus.

Je mag de pan een beetje walsen; als je het maar op het vuur houdt (je mag geen hitte verliezen)

Wil je het vlees extra mooi hebben? De truc is arroseren: blijf de biefstuk bedruipen met de boter zodat het ook van boven hitte krijgt.


En misschien wel de belangrijkste tip: laat de hertenbiefstuk lang rusten in aluminiumfolie, zodat het vlees goed kan ontspannen en heerlijk rosé op het bord komt.



INGREDIENTEN

4 personen


Wildsaus

1 ui

1 teentje knoflook

1 jeneverbes

1 el bruine basterdsuiker

2 el balsamicoazijn

250 ml rode wijn

2 takjes tijm

1 takje rozemarijn

1 runderbouillonblokje

2 plakjes ontbijtkoek

zout

versgemalen peper


Hertenbiefstuk

olie

4 hertenbiefstukjes à 150 g per stuk

2 el boter


BEREIDINGSWIJZE


Wildsaus

Stap 1: Pel en snipper de ui. Pel en halveer de knoflook en kneus de jeneverbes.

Stap 2: Karamelliseer de suiker met 1 eetlepel water in een koekenpan.

Stap 3: Blus de karamel af met de balsamicoazijn, 200 ml rode wijn en 200 ml water.

Stap 4: Voeg de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en roer door.

Stap 5: Kook de saus tot de helft in en snijd de ontbijtkoek in blokjes. Zeef de saus, voeg de ontbijtkoek toe en roer tot de ontbijtkoek is opgelost.

Stap 6: Breng de saus op smaak met zout en peper. Giet de saus in een schaaltje, dek af en zet apart.


Hertenbiefstuk bakken

Stap 1: Verhit olie op hoog vuur in de koekenpan die je voor de saus hebt gebruikt. Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper.

Stap 2: Leg de hertenbiefstukken in de pan en bak ze aan de onderkant in circa 3 minuten goudbruin.

Stap 3: Voeg de boter toe en draai de biefstukken om. Bak de andere kant in circa 3 minuten goudbruin.

Stap 4: Haal de biefstukken uit de pan en leg ze op een bord.

Stap 5: Giet het braadvet weg en blus de pan af met de resterende wijn. Breng aan de kook en voeg toe aan de wildsaus.

Stap 6: Dek het bord af met aluminium folie. Laat het vlees circa 5 minuten rusten.

Stap 7: Verwarm ondertussen weer de saus in de koekenpan. Snijd het vlees tegen de draad in.


Wat serveer je bij de hertenbiefstuk?

Bekijk hier bijpassende recepten.


Wijntip

Ga voor rood! En dan liefst een rijpe Chileense wijn gemaakt van Carmenère (de huisdruif van Chili). Ook lekker hierbij; een klassieke Bordeaux wijn die gemaakt is van vooral Merlot. St. Emilion bijvoorbeeld of een gulle rode wijn uit het Rhône gebied, Vacqueras of Gigondas.






Bron: 24Kitchen

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page