Bij oliebollen denk je misschien meteen aan een vette hap, maar dat hoeft niet perse zo te zijn. Met deze gezonde oliebollen uit de oven kun je op oudjaarsavond genieten van deze heerlijke snack, zonder dat je meteen een bom van suiker en vet naar binnen werkt (bye bye goede voornemens). Je kunt deze variant in de oven klaarmaken, dát scheelt ook al een hoop.
Als vervanger voor normale suiker kun je kokosbloesemsuiker gebruiken. Suiker de duivel? Deze variant is een stuk minder slecht voor je. In deze suikervorm zijn namelijk meer voedingsstoffen bewaard gebleven dan in normale suiker. Dit komt doordat de bloesem van de kokosboom is getapt en niet wordt verhit. Daardoor blijven de aanwezige mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en kalium bewaard. Ook zou de glycemische index (GI) een stuk lager liggen dan bij witte, geraffineerde suiker. Rond de 35. Overigens is dat niet door de wetenschap onderbouwd.
Ingrediënten voor 12 oliebollen
200 g havermeel
150 g kwark
50 g krenten
4 el kokosmeel
8 g gist
2 tl zeezout
4 eieren
20 g kokosbloesemsuiker
1 el kokosolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Wel de krenten tien minuten in warm water en laat ondertussen de kokosolie smelten in een pannetje op laag vuur.
Meng de kwark, het kokosmeel, de eieren en het gist door elkaar.
Voeg daarna het havermeel en de krenten toe. Mix het geheel.
Gebruik twee lepels om bollen van het beslag te maken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de oliebollen ongeveer een half uur tot ze goudbruin zijn.
Bestrooi de oliebollen met kokosbloesemsuiker voor een zoete bite.
Ook overheerlijk zijn deze kwarkbollen als gezonde variant op de oliebol ;-)
HAPPY NEW YEAR!
コメント