top of page

Gezonder leven? Dit is het geheim van een échte doorzetter

Vol goede moed begin je aan een goed voornemen: vaker sporten, minder alcohol drinken, meer groenten eten, minder koffie drinken en ga zo maar door. Gemotiveerd start je met je nieuwe gewoonte. Het duurt gemiddeld 21 dagen voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Maar waarom blijven de meeste gewoonte na deze magische 21e dag dan niet hangen? En waarom verdwijnt je motivatie zodra het aankomt op het volhouden van je gezonde leefstijl?Van het ene op het andere moment voel je een drang om gezonder te gaan leven. Je begint fanatiek te sporten en je eet alleen nog maar gezond. Dit keer gaat het wél lukken. Je bent ervan overtuigd. En vaak lukt dit ook, de eerste paar weken. Daarna begint je motivatie af te zwakken, je raakt in een sleur en ineens merk je dat je toch liever een zak chips opentrekt dan dat je gaat sporten. Waarom blijf je niet voor een langere tijd gemotiveerd? En kun je hier iets aan doen?


Motivatie bestaat niet

Vaak beginnen we vol enthousiasme en motivatie aan nieuwe doelen of goede voornemens. Denk aan de maand januari waarin velen de omslag maken naar een gezonder leefpatroon. Door motivatie is dit een paar weken vol te houden. Maar na deze eerste weken is de nieuwigheid van je nieuwe gezonde leefstijl af en zakt de motivatie weg. Heeft iemand je ooit verteld dat niemand altijd gemotiveerd is? Ook topsporters, die zeven dagen per week aan de bak moeten, bouwen niet op hun motivatie. Wat is hun geheim? Gewoontes! Heb je dan helemaal niks aan motivatie? Zeker wel! Je hebt motivatie nodig om een nieuwe gewoonte te beginnen. Maar ben je eenmaal vastbesloten dat je deze gewoonte wil volhouden? Dan is daar een flinke dosis discipline voor nodig. En als eenmaal in je routine zit, dan wordt het een stuk makkelijker om je gezonde gewoontes vol te houden.


Motivatie is een gevoel

Motivatie, wat is dat precies? Motivatie is een gevoel, een verlangen om iets te doen. Dit kan intrinsieke motivatie zijn, je doet iets omdat jíj daar blij van wordt, of dit is extrinsieke motivatie. In dat laatste geval doe je iets uit angst of omdat er een beloning tegenover staat, zoals een compliment of waardering. Het gevoel van intrinsieke motivatie blijft doorgaans langer aanhouden dan motivatie van buitenaf. Het is namelijk fijner om iets te doen omdat je dit zélf wil. Toch is het gevoel van gemotiveerd zijn altijd iets tijdelijks, jammer maar helaas. Ben je wel voor lange tijd gemotiveerd om aan de slag te gaan met je gezonde leefstijl? Mooi meegenomen! Maar als je motivatie je in de steek laat dan kun je altijd nog bouwen op routines en gewoontes. Je hoeft echt niet altijd gemotiveerd te zijn om iets gedaan te krijgen.


Kun je langer gemotiveerd zijn?

Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je motivatie nét wat langer vast te houden. Bedenk je waarom je iets wil doen: beeld je het gevoel in dat je hebt nadat je hebt gesport of hoe energiek je je voelt als je voedzamere maaltijden eet. Inspireer jezelf door de voordelen van gezonde gewoontes op te zoeken. Lees je bijvoorbeeld in over de gezonde voordelen van wandelen, mediteren of vitamines eten. Maak gezond leven leuk: zoek lekkere recepten op en vind een sport die bij je past. Kun je zelf de motivatie echt niet opbrengen? Laat anderen jouw motiveren om toch de deur uit te gaan. Ga samen sporten met vriendinnen of sluit je aan bij een sportclubje. Zo kun je net even wat minder makkelijk een smoesje bedenken.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


Bron: Gezondnu

11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page