top of page

Lente en motivatie om te sporten


Ondanks dat veel mensen graag meer willen bewegen, komen ze hier door een gebrek aan motivatie om te sporten niet aan toe. En wees eerlijk. Iedereen heeft hier wel eens last van, ook jij.We bedenken allemaal wel eens een smoesje om een workout over te slaan. Een drukke agenda of een lange dag gehad. Het is buiten koud of regenachtig. Of je voelt gewoon dat je te weinig energie hebt. Je herkent het vast wel.


Maar ken je ook dat heerlijke gevoel dat je hebt na een stevige sessie in de sportschool? Het gevoel van onoverwinnelijkheid. Alsof je de hele wereld aan kunt.


Zin of geen zin. Als je fit wilt worden, zul je jezelf moeten motiveren om te bewegen. En hoe blijf je gemotiveerd?


Hoe kun je motivatie vinden om te gaan sporten?

In dit artikel geven we je 16 tips waarmee je nooit meer op zoek hoeft te gaan naar die motivatie om te sporten. Lees deze tips, kom van die bank af en breng dat lichaam in beweging!


1. De juiste mindset

Topsporters leveren geen topprestatie zonder de juiste warming-up. Dat geldt niet alleen voor Epke Zonderland maar ook voor een wereldster als Usain Bolt. Zij zouden nooit gouden medailles hebben behaald zonder van tevoren even te stretchen.


En hoe gek dit misschien ook klinkt: dat geldt ook voor je hersenen. Je brein is een spier die eigenlijk ook een soort van warming-up nodig heeft.


Hoe doe je dat? Door van tevoren te visualiseren wat je wilt gaan doen. Hiermee jut je jezelf op en zorg je voor meer enthousiasme in je lichaam om in beweging te komen.


Dit doe je om je hoofd als het ware op de zelfde golflengte als je lichaam te krijgen. Dit ‘motivatie moment’ hoeft niet langer dan 15 tot 20 seconden te duren. Dit kan helpen om je wilskracht iedere dag weer een beetje te verhogen.


2. Trek je sportkleding aan

Trek je sportoutfit aan en ga bewegen! Niet nadenken, gewoon doen. Dit is een super eenvoudige manier om jezelf te motiveren om te gaan sporten.


Want zeg nou zelf: Plof jij, nadat je je sportkleding hebt aangetrokken, nog op de bank neer? Natuurlijk niet! Of je nou wel of geen zin hebt, met deze tip weet je jezelf keer op keer te motiveren om te gaan sporten.


3. Schrijf het gevoel op dat je na je workout hebt

Over het algemeen skippen we het sporten omdat we moe zijn, weinig energie hebben of te druk zijn. Maar we kennen ook allemaal wel dat heerlijke gevoel na een flinke workout.


Hallo endorfine, serotonine en dopamine! Na ongeveer 30 minuten sporten komt deze cocktail aan feelgood stofjes vrij.


Endorfine zorgt voor een euforisch gevoel en vermindert pijn. Serotonine geeft je juist een gelukkig gevoel en reguleert je eetlust, gemoedstoestand en zorgt daarnaast voor een betere nachtrust.


Dopamine zorgt er tot slot voor dat je gemotiveerd blijft om door te gaan en geeft je een gevoel van beloning. Deze stofjes zorgen ervoor dat je soms chagrijnig bent gaan sporten, maar vrolijk weer thuis bent gekomen.


Probeer iedere keer nadat je hebt gesport je gevoel op schrijven in een journaal. Hier kun je ook meteen je voortgang in vastleggen.


Dankzij deze geweldige gevoelens motiveer jij jezelf de volgende keer zonder problemen!4. Variatie, variatie, variatie

Doe niet iedere keer dezelfde workout! Door week in week uit dezelfde routine te volgen, zullen je workouts al snel saai worden. Hierdoor verlies je al snel je motivatie. Mix it up!


Door te variëren zorg je ervoor dat het sporten leuk blijft. Hierdoor zul je het ook nog eens gemakkelijker volhouden.


Kies voor verschillende sporten of voor variaties op je oefeningen. Wissel bijvoorbeeld eens een sessie in de sportschool af met Crossfit of mountainbiken.


Zijn je workouts in de gym niet meer uitdagend genoeg? Probeer dan bijvoorbeeld de sportschool te combineren met Crossfit.


Met Crossfit ga je onder andere ook met je eigen lichaamsgewicht aan de slag. Een nieuwe prikkel in de vorm van een andere sport of oefening zorgt altijd voor extra motivatie.


5. Stop met het eten van ongezonde voeding

Wanneer je veel ongezond, bewerkt en suikerrijk voedsel eet, krijgt je lichaam niet de energie die het nodig heeft.


Deze voedingsmiddelen zorgen er juist voor dat je je moe, lui, ongemotiveerd en chagrijnig voelt. Hierdoor wordt de stap om jezelf van die bank af te sleuren steeds groter.


Als je fit wilt worden, is gezonde voeding dus een belangrijke stap om te nemen. Benieuwd hoe je dit met een goed voedingsadvies kunt realiseren?


6. Zet je workouts in je agenda

Wanneer je iedere week je sportmomenten in je agenda vastlegt, zijn er geen excuses meer. Probeer deze afspraken echt te zien als tijd voor jezelf. Je zult zien dat het plannen zorgt voor meer motivatie om te gaan sporten. Zin of geen zin, een afspraak met jezelf kom je na!


7. Maak het sporten leuker

Zie jij sporten als een martelgang? Tijd om het leuker te maken! Een aantal tips:


  • Begin door op onderzoek te gaan en kies voor een sport die je leuk vindt. Of dat nou tennis, voetbal of hardlopen of zwemmen is.

  • Neem je favoriete muziek mee. Een fout die veel mensen maken is dat ze steeds weer naar dezelfde liedjes luisteren. Kies er daarom voor een playlist te maken met muziek waar je lekker op gaat. Blijf deze continu updaten en voorkom eentonigheid.

  • Lees je liever? Dan vind je het misschien wel fijner om audioboek te luisteren. Een podcast kan natuurlijk ook.

  • Sporten met een vriend of vriendin is niet alleen gezelliger, maar zorgt ook voor meer motivatie.


8. Sport met vrienden

Alles dat je met je vrienden of vriendinnen doet is toch leuker? Een avondje stappen is net wat leuker met je beste vriend of vriendin. Dit geldt ook voor sporten. Samen sporten heeft een motiverende werking.


Je motiveert elkaar niet alleen om daadwerkelijk te gaan sporten, je pusht elkaar ook nog eens naar een hoger niveau. Je wilt natuurlijk niet onder doen voor de ander. En wist je dat je door samen te sporten ook nog eens geneigd bent om langer te sporten?


9. Motiveer jezelf

Zorg ervoor dat je jezelf omringd met motivatie. Dit kan je enorm helpen bij het behalen van je doelen. Schrijf bijvoorbeeld je motivatie uit in de vorm van motiverende quotes.


Je kunt deze op post-it’s schrijven en thuis ophangen. Bijvoorbeeld op de spiegel. Probeer hiervoor een motiverende spreuk te vinden die bij je past. Zorg ervoor dat je in deze spreuk gaat geloven en gebruik dit om jezelf op te jutten.


Zorg wel dat je dit in je eigen gedachten doet, anders heb je straks geen niemand meer over om mee te sporten. Bovendien zit er niemand op te wachten dat jij ‘No sweat no beauty, no squat no booty’ door de sportschool roept.10. Houd altijd je doel voor ogen

Dit klinkt erg logisch. Maar we kennen ook allemaal wel het gevoel van onszelf tegenkomen. Dan heb je het gevoel dat je tegen een muur aanloopt en zie je het even niet meer zitten.


Juist op die momenten is het belangrijk om jezelf eraan te herinneren wat de reden is dat je sport. Want wat is jouw waarom? Waarom wil jij zo graag 10 km kunnen hardlopen? Waarom wil je die 10 kilo kwijt?


Blijf jezelf herinneren aan je doel. En breek die opgebouwde muur, zo snel als je kunt, ook weer af. Zin of geen zin. Dan blijf je gaan!


11. Beloon jezelf voor je harde werk

Plan beloningen in wanneer je bepaalde doelen hebt behaald. Je gestelde doelen zijn jouw uitdaging en motiveren je om vaker en harder te sporten.


Uit onderzoek is gebleken dat je meer je best doet wanneer je wordt beloond. Maar kies wel voor een beloning die niet tegen je doelen ingaat.


Wil je bijvoorbeeld afvallen? Ga dan niet een hele taart eten wanneer je die 5kg eindelijk kwijt bent. Kies juist voor een ‘gezonde’ beloning.


Plan bijvoorbeeld een uitje naar het strand of beloon jezelf met shoppen. Of maak eens tijd voor een verwen moment. Ga eens naar de sauna of kies voor een massage. Extra lekker na een intensieve periode van keihard sporten.


Maar de allerbeste beloningen helpen jou om je volgende doel nog makkelijker en sneller te halen. Denk bijvoorbeeld aan die nieuwe hardloopschoenen die je al zolang wilt of een nieuw sport outfit. Of nieuwe oortjes voor de lekkerste deuntjes tijdens het sporten.


12. Verwacht geen razendsnelle resultaten

Die sixpack krijg je niet zonder er enige moeite in te steken. En vijf kilo raak je niet zomaar in twee weken kwijt.


Die gezonde leefstijl creëer je niet in één maand tijd. Jezelf verbeteren en fit worden is een langzaam proces. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen.


Kijk om je heen en bedenk je het volgende: alle super afgetrainde mannen en vrouwen in de sportschool waren ook ooit een stuk minder fit. Houd je daaraan vast!13. Focus op jezelf

Laat het wel hierbij. Zorg er niet voor dat je geobsedeerd raakt door deze gym guru’s. Hoewel gezonde concurrentie en rolmodellen motiverend kunnen werken, is het wel belangrijk om reëel te blijven.


Laat je daarom niet afleiden door de prestaties van een ander. Want je traint toch alleen om iedere dag weer het beste uit jezelf te halen?


14. Wees zelfverzekerd en doe er een schepje bovenop

Als je écht fit en beter wilt worden, zul je de kracht moeten vinden om iedere keer weer alles uit jezelf te halen. Hiervoor moet je net dat kleine beetje extra motivatie vinden.


Probeer bijvoorbeeld 30 seconden langer door te gaan met hardlopen. Of die 2,5 kilo extra aan de halterstang te hangen. Geloof in jezelf en overtuig jezelf dat je dat je het kunt.


Dan zul je zien dat het je écht gaat lukken. Met gemak zelfs. En dan moet je doorgaan. Op naar die volgende 2,5 kilo.


Want als je al zo ver bent gekomen en een nieuwe mijlpaal hebt bereikt, stijgt je motivatie naar een hoogtepunt. Zo bereik je je doelen nog sneller!


15. Maak je doelen behapbaar

Werkt bovenstaande tip niet voor jou? En vind je het nog lastig om jezelf steeds verder te pushen? Weet je niet zo goed waar je moet beginnen?


Begin dan je doelen behapbaar te maken. Maak ze kleiner, dan blijven ze leuk en haalbaar.


16. Voorbereiding, de key tot succes

Zoals in veel gevallen leidt een goede voorbereiding tot succes. Dus wil jij echt fit worden? Geef jezelf dan meer tijd. Wanneer je een gezonde week goed voorbereidt, wordt het gemakkelijker om die doelen ook echt te halen.


Daarnaast houd je meer tijd over om te trainen. Een paar tips voor een goede voorbereiding:


  • Prep in het weekend wat maaltijden voor de dagen dat je wilt sporten.

  • Was je sportkleding tijdig en leg een aantal outfits klaar. Zo lijkt het als je sportafspraak al vast staat.


Sporten met een personal trainer voor meer motivatie

Met behulp van deze tips zul je niet snel meer een gebrek een motivatie hebben om te sporten. Merk jij toch aan jezelf dat je het lastig vindt om die drempel over te gaan om te sporten?


Wist je dat sporten met een personal trainer voor extra motivatie zorgt? Je hebt dan niet alleen een afspraak met jezelf maar ook met de trainer. Een dubbele stok achter de deur dus!


Daarnaast herkent een personal trainer jouw grenzen en zal hij je op de juiste momenten motiveren om nét dat stapje harder te gaan.


Benieuwd naar hoe dat werkt? Neem dan contact met één van onze trainers!


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page