top of page

Zo overleef je 'Blue Monday'

Een handleiding om aan de blues te ontsnappen.
Maandag is meestal wel de dag waarom je jezelf het liefst terug naar je bed wil teleporteren, verstopt onder een fort van warme donsdekens. Of nog beter: naar een strandstoel in Bali. Het is de dag waarop je zelfs je lievelingsgranola ontbijtje met moeite -en behoorlijk wat krokodillentranen- naar binnen werkt. De dag waarop Netflix als suggestie ‘drama’ aangeeft. De dag waarop je voor een appje à la 'Hey, wat doe je vanavond?' een donders goed excuus moet verzinnen. Want de waarheid: 'Ik kan niet, ik lig in bed gewikkeld in een deken van zelfmedelijden en heb totaal geen zin,' is niet echt mega stimulerend voor de vriendschap.*


Natuurlijk zou zo’n druilerige maandag een uitzondering moeten zijn en niet de standaard mood om je week mee te beginnen. Maar de kans dat dit gevoel van onnoembare ellende je leven binnendringt op maandag, is een stukje groter tijdens de koude, donkere wintermaanden, vooral wanneer de feestdagen al zijn afgelopen. Er is zelfs een dag voor uitgekozen door de Britse psycholoog Cliff Arnall als internationale niet-feestdag: Blue Monday, op 16 januari. Ofwel, de dag waarvan wordt beweerd dat het de meest deprimerende is van het jaar.


Gelukkig bestaat hier geen enkel wetenschappelijk bewijs voor en het lijkt het behoorlijk plausibel dat iedereen tegelijkertijd volstrekt ongelukkig is for no reason. Het is natuurlijk wel een fijn excuus, mocht je die dag toevallig met het verkeerde been uit bed zijn gestapt. Just in case dat je er heilig van overtuigd bent dat Blue Monday echt bestaat, hebben we deze handleiding voor je opgesteld. Zo overleef je de donkerste dag van het jaar. Disclaimer: deze gids kun je gebruiken voor elke maandag van het jaar. En ook op zaterdag, als je een kater verwart met ongelukkigheid.


1. Goed begonnen is half gewonnen

Zowel wij als de wetenschap zijn er allang heilig van overtuigd: van sporten word je gelukkig. De inspanning zorgt ervoor dat er endorfines vrijkomen, en dus dat je geluksstofjes aanmaakt. Op deze manier is je ‘potje geluk’ van de dag al extra goed gevuld. Mocht je maandag plots ‘vrijdag de dertiende’-allures krijgen, dan sta je alvast sterker in je (sport)schoenen. Mocht je een legit excuus hebben om niet te sporten of voel je de bui al lichtjes hangen: probeer dan een meditatie-app of een korte yogasessie. Zo kun je je geest alvast tot rust brengen, nog voor deze in pieker modus overslaat.


2. De ochtendstond brengt goud in de mond

Maak van je ontbijt een feestje. Liefde gaat door de maag, en vandaag is precies zo’n dag waarop je extra liefde mag geven aan jezelf. Een optie is om die karamel-zeezout reep als geschikte topping te beschouwen voor je havermoutje. Met wat plakjes banaan erbij zorg je voor een balans tussen guilty pleasure en healthy. Zorg ervoor dat je iets maakt waar je echt gelukkig van wordt. En als je geen last hebt van onnodig schuldgevoel, gooi er dan maar lekker een stukje chocolade bij. Of twee.


3. Wees voorbereid

Mocht je getroffen zijn door een ongelukkige bui of melancholisch tripje down memorylane, probeer het dan te relativeren en extra lief te zijn voor jezelf. Soms is het beter om een gevoel te accepteren en er helemaal in op te gaan, dan te denken dat droevig zijn een zonde of failure is. Het idee dat je niet droevig zou mogen zijn, is vaak veel erger dan überhaupt een dagje somber door het leven te gaan. Probeer ook op te schrijven waar je dan precies aan denkt, wat je doet twijfelen en waar het misgaat. Door het op te schrijven kun je het issue vaak wat beter bekijken en vooral relativeren. Mocht je de bui dus al zien hangen: probeer deze dag dan extra goed voor jezelf te zorgen en nee te zeggen tegen dingen die dat zouden kunnen saboteren.


4. Verwen jezelf alsof het nog steeds weekend is

Dit punt slaat ook een beetje op punt 3. Het is heus niet verplicht om elke maandag steevast te beginnen met een Spartaans regime of strenge workout-routine. Als je voelt dat het een mindere dag is of kan worden, probeer dan niet te streng te zijn voor jezelf. Haal die croissant –als dat je blij maakt. Of neem een compensatie uurtje op op je werk, om heerlijk te gaan sporten of naar de bioscoop te gaan. Doe alsof het nog steeds weekend is en probeer zachtjes in het weekritme te komen. Wedden dat je instant happiness kriebels krijgt?


5. Negeer alles wat je ongelukkig maakt (exclusief werk- en schoolverplichtingen)

Als je weet dat fietsen door de regen - in plaats van het OV te nemen - je chagrijnig maakt, doe het vandaag dan niet. Daalt je gelukslevel zodra je denkt aan het uurtje administratie dat je hebt ingepland ‘s middags? Doe het dan ‘s ochtends vroeg en zorg ervoor dat het zo snel mogelijk van de baan is. Dan hoef je hier niet heel de dag met tegenzin aan te denken. Probeer per uitzondering om niets op je planning te zetten waar je nors of verdrietig van zou kunnen worden. En het allerbelangrijkste, hou je agenda ‘s avonds vrij voor pure ontspanning: lekker koken, je favoriete film, geurkaarsen aan en vroeg naar bed. Blue Monday is zo voorbij.


*Disclaimer: Sporadische somberheid en een depressie zijn natuurlijk niet hetzelfde. We willen dit dus zeker niet minimaliseren. Worstel je wel vaker met ongelukkige momenten? Dan kan het fijn zijn om hierover te praten met een vriend of naaste om te kijken of je hier iets aan kunt doen of extra hulp nodig hebt.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page