top of page

Drie redenen om te gaan sporten tijdens de overgang

Ervaar de gezondheidseffecten van sporten tijdens de overgang.





Zit jij in de overgang? Ga sporten! Tover je opvliegers om in een zweetsessie en ervaar de volgende drie voordelen van sporten tijdens de overgang.


Reden 1: sporten reguleert de hormoonbalans tijdens de overgang

Tijdens de overgang daalt het hormoon oestrogeen. Deze verandering heeft invloed op je botten, spieren en gewrichten, maar kan ook bekende klachten als stemmingswisselingen en opvliegers veroorzaken. Het duurt vijf tot tien jaar voordat de hormonen een nieuwe balans hebben gevonden. In deze periode kun je behoorlijk last krijgen van verschillende klachten, maar sporten tijdens de overgang kan je hierbij helpen. Zo zijn de stoffen serotonine, endorfine en dopamine die vrijkomen tijdens je workouts goed voor je mentale gezondheid, maar ook helpt sporten bij het reguleren van je lichaamstemperatuur waardoor opvliegers en nachtzweten afnemen.


Dit is nog niet alles. Vrouwen in de overgang worden ook gevoeliger voor blessures en groeit de behoefte om soepel te blijven. Blijven bewegen is daarom extra erg belangrijk. Wil jij je lichaam sterk houden? Door krachttraining maak je testosteron aan en kun je spierafbraak en afname van botsterkte tegengaan,


Reden 2: sporten voorkomt gewichtstoename tijdens de overgang

Tijdens de overgang kun je erachter komen dat je sneller aankomt dan voorheen. Dit komt doordat je stofwisseling vertraagt en je spiermassa afneemt. Hierdoor daalt je energiebehoefte en heb dus je minder calorieën nodig. Gemiddeld komen vrouwen twee tot vier kilo aan tijdens de overgang, Het kan dus nodig zijn om je voedingspatroon aan te passen. Geen behoefte om iets van je dieet te schrappen? Je kunt ook gaan sporten! Hoe meer spieren je ontwikkelt en behoudt, hoe makkelijker het is om calorieën te verbranden. Het advies is om minimaal dertig minuten per dag actief te zijn en twee tot drie keer in de week intensief te sporten. Dit kan een combinatie zijn van krachttraining, cardio en lenigheidsoefeningen. Vrouwen die sporten gedurende deze fase leven bewuster, zitten lekkerder in hun vel en eten daardoor ook gezonder.


Kleine side note: Omarm je vetrolletjes, want een lichte toename van buikvet heeft een belangrijke functie. Na de menopauze is je lichaam namelijk in staat om vanuit buikvet oestrogeen aan te maken. Dit is belangrijk omdat je eierstokken inmiddels zijn gestopt met de productie van dit hormoon.


Reden 3: samen sporten zorgt voor een positieve mindset tijdens de overgang

Heb jij naast het sporten ook behoefte om met andere vrouwen te praten over de overgang? Zoek elkaar op om samen te gaan bewegen. Een community biedt de ruimte om samen sterker te staan. ‘Door met elkaar te sporten en te praten vind je herkenning in elkaars ervaringen. Op die manier kun je onzekerheden verhelpen en onderwerpen bespreekbaar maken. Dat je samen in dezelfde levensfase zit, betekent echter niet dat jij evenveel burpees als je sportmaatje moet kunnen. Doordat al je hormonen in je lijf actief zijn en je lijf aan het veranderen is, is goede begeleiding belangrijk. Op die manier kun je erachter komen wat je juist wel en niet kan tijdens de overgang.


Sporten en een gezonde levensstijl kunnen een grote impact hebben op de fysieke als mentale gezondheid in de overgang. Als je als vrouw de transitie begint te voelen en het lukt je om goed voor je lijf te zorgen en veel te bewegen zul je steeds meer voelen wat je nodig hebt in deze fase. Genoeg redenen dus om je sportschoenen uit de kast te halen.


LEES OOK



Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?




16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page