top of page

Havermout is hip and happening!

Op social media zie je dagelijks heerlijke gezonde recepten voorbij komen, zoals havermout ontbijtjes met fruit, noten en zaden.


Een havermout ontbijt is een goed begin van de dag, het vult goed en geeft je veel energie. Je kunt havermoutpap op verschillende manieren klaar maken.


Overnight Oats

Dit is voor de snelle ontbijter. Je zet voor het slapen gaan een kommetje havermout (40 gr) met melk (200 ml) in de koelkast.

De volgende dag haal je het schaaltje uit de koelkast en garneer je het met fruit en noten.


In een pannetje

Breng de havermout met de melk aan de kook en laat het gedurende 5 tot 8 minuten zachtjes koken.

Serveer de havermoutpap met vers fruit en noten.


In de magnetron

Doe de havermout en de melk in een kommetje. Zet het gedurende 2 minuten op vol vermogen in de magnetron.

Serveer de pap met fruit en noten.


Ter inspiratie hebben we nog 6 ideetjes voor je havermout ontbijt.


1) RECEPT: ONTBIJT SMOOTHIE MET MANGO EN HAVERMOUT


Deze geel gekleurde ontbijt smoothie met mango en havermout is een kleurrijke en gezonde start van je dag.

Boordevol eiwitten en vers fruit om aan de nodige vitamientjes te komen!


1/2 mango,

1 banaan,

3–4 eetlepels ‘fijne’ havermout,

250 ml (amandel)melk,

1 eetlepel gedroogde moerbeien,

1 eetlepel chiazaad.

Extra: blender, of hoge kan en een staafmixer.


Snijd de mango langs de pit en schil deze. Snijd vervolgens de mango in stukjes. Pel de banaan en snijd in stukjes.

Doe alle ingrediënten in een blender of mix in een hoge kan met een staafmixer en pureer zacht tot een smoothie.


Opmerking:

In principe kun je havermout rauw door je smoothie doen. Vind je dit te heftig op de maag liggen, dan kun je de havermout vooraf in een kommetje doen en overgieten met 50 ml gekookt water. Laat 10 minuten staan en pureer daarna volledig mee in de smoothie.


2) APPELTAART HAVERMOUTPAP


4 eetlepels havermout,

200 ml (amandel) melk,

50 ml water,

1 appel,

1 eetlepel rozijnen,

1 eetlepel kaneel,

optioneel: 1 theetlepel (kokosbloesem) suiker.

Maak als eerste de appel schoon: schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.

Doe voor de appeltaart havermoutpap alle ingrediënten bij elkaar in een kleine pan, en breng aan de kook. Draai het vuur naar middelmatige temperatuur en laat de havermoutpap minstens 10 minuten doorkoken. Zorg dat je regelmatig blijft roeren om aanbranden op de bodem van de pan te voorkomen.


Giet de pap in een kommetje, breng op smaak met de kokosbloesemsuiker en geniet met volle teugen van je herfstochtend!


3) HAVERMOUTTAARTJE MET BANAAN UIT DE OVEN


40 gram havermout,

1 grote rijpe banaan,

snufje zout,

15 gram walnoten, in stukjes,

150 ml amandelmelk ongezoet,

1 ei,

1 theelepel kaneel,

(kokos)olie.


EXTRA:

oven + ovenrooster,

kleine bakvorm of brioche vorm (ca 10-12 cm breed),

kwast voor het invetten.

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Vet de bakvorm in met een beetje (kokos)olie en zet apart.

Pel de banaan, maar houd 6 dunne plakjes apart. Prak de rest van de banaan fijn in een kom, met een snufje zout. Stop hier de havermout en de walnoten bij.


Klop in een los kommetje de amandelmelk met het ei los en giet dit bij de havermout. Meng goed door elkaar en breng op smaak met kaneel.

PS. Mocht je een keukenmixer hebben, dan kun je bovenstaande ingredienten ook daarin mengen. Zo krijg je een mooie gebonden consistentie en lijkt je havermouttaartje met banaan meer op een soort cake.

Giet het mengsel in de bakvorm of briochevorm en bak af in de oven gedurende 20-25 minuten. Leg na een kwartiertje de overgebleven plakjes banaan op het havermouttaartje en bak mee gedurende de resterende baktijd.


Laat het havermouttaartje met banaan een klein beetje in de vorm afkoelen alvorens deze te serveren.


4) RECEPT: YOGHURT PANNENKOEKJES MET HAVERMOUT


Begin de dag met een stapeltje vers gebakken yoghurt pannenkoekjes met havermout! Suikervrij, glutenvrij maar bovenal heerlijk van smaak en structuur. Beleg je pancakes met stroop of vers fruit voor een heerlijk vullend ontbijt!


80 gram havermout,

2 eetlepels rozijnen,

2 grote eieren (L),

250 ml kokos-yoghurt (bijvoorbeeld Abbott Kinneys) *

snufje zout,

1.5 theelepels bakpoeder,

0.5 theelepel gemalen kaneel,

kokosolie, om in te bakken.


Voor erbij: honing/maple syrup/agave siroop en vers fruit, bijvoorbeeld frambozen.


Maal de havermout met de rozijnen fijn in de keukenmachine. Zo verkrijg je havermeel met een beetje zoet smaakje.

Klop in een kom de eieren los met de yoghurt en een snufje zout. Voeg vervolgens het havermeel, bakpoeder en kaneel toe en spatel goed door tot een beslag. Laat 5-10 minuten rusten.


Verhit ondertussen een grote koekenpan met een beetje kokosolie. Schep met een sauslepel 3 hoopjes beslag in de pan en laat minstens 1 minuut bakken. Er zullen zich belletjes gaan vormen, en dat is het teken om de yoghurt pannenkoekjes om te draaien.

Laat de andere kan ook minstens 1 minuut bakken. Tussentijds kun je de pancakes warm houden in een voorverwarmde oven van 60 graden.


Serveer de warme yoghurt pannenkoekjes aan tafel met vers fruit en druppel hier honing/stroop of siroop overheen.


5) RECEPT VOOR OVERNIGHT OATS MET GOJIBESSEN (GLUTENVRIJ EN SUIKERVRIJ):


4 eetlepels glutenvrije havermout,

1 eetlepel chiazaad,

1 eetlepel (gebroken) lijnzaad

1 eetlepel gojibessen,

1 eetlepel pompoenpitten en/of zonnebloempitten,

200-250 ml (plantaardige) melk *,

1 glazen pot met deksel.


(*Voor diegenen met een lactose intolerantie kun je de melk vervangen door bijvoorbeeld: Soya-, kokos-, amandel-, rijst-, noten- en havermelk)

Bereidingstijd: 5 minuten + 1 nacht in de koelkast


Doe alle ingrediënten in de glazen pot. Draai de deksel er stevig op, en schud vervolgens de pot goed door, zodat alles goed verdeeld is.

Zet de pot 1 nacht in de koelkast. De volgende ochtend kun je de overnight oats rechstreeks uit de pot lepelen, of giet in een kommetje.


Tip: Eventueel kun je nog wat vers fruit over de overnight oats heen strooien, zoals aardbeien of blauwe bessen. Of bestrooi met cacoa nibs, of kokosschaafsel. Net wat jij lekker vindt.


6) RECEPT VOOR OVERNIGHT OATS MET CACAO EN BANAAN:


5 eetlepels havervlokken,

1 eetlepel chiazaad,

1 eetlepel (rauwe) cacao poeder,

1 eetlepel gedroogde moerbeien,

1 eetlepel amandelschaafsel,

250 ml (amandel)melk,

1 glazen pot met deksel.


Voor erbij:


1 kleine banaan

2 theelepels cacao nibs

Bereidingstijd: 5 minuten + 1 nacht in de koelkast


Doe alle ingrediënten in de glazen pot. Draai de deksel er stevig op, en schud vervolgens de pot goed door, zodat alles goed verdeeld is.

Zet de pot 1 nacht in de koelkast. De volgende ochtend kun je de overnight oats met cacao rechtstreeks uit de pot lepelen, of giet in een kommetje.

Pel de banaan, snijd in plakken en verdeel over de overnight oats met cacao. Strooi er tot slot nog wat cacao nibs overheen.


Eet smakelijk!




156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page