top of page

Hoe gezond is popcorn?

Plus: recept om zelf zoute popcorn te maken

Popcorn is rijk aan koolhydraten en vezels.


Popcorn, een simpele maar o-zo-lekkere snack. Popcorn staat vaak in het rijtje tussen de chips en de gefrituurde borrelnootjes, maar is dat eigenlijk wel terecht? Hoe ongezond of gezond is popcorn eigenlijk en past het niet perfect in jouw dieet als krachtsporter?

Zo gezond is popcorn

De basis van popcorn is mais. Doordat je de maïskorrels verhit ontstaat er stoom aan de binnenkant en barst de schil open et voilà: daar is de popcorn.


Per 40 gram zoute popcorn krijg je circa 151 kcal binnen, 5,1 gram eiwitten, 2 gram vet (waarvan 0,4 verzadigd), 0,94 gram zout en 28,1 gram koolhydraten (waarvan 0 gram suiker).


Kies je voor een klant-en-klare popcorn dan zijn de voedingswaarden vaak minder gunstig dan als je het zelf maakt. Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten. Maak dan wel de zoute variant en laat al die zoete zakken met karamel popcorn, zoete popcorn, tompouce popcorn en nog meer ongein zeker staan. Zelf popcorn maken is trouwens super easy! Wij delen het recept hieronder:


Benodigdheden:


Zonnebloemolie

Popcorn mais

Zout

Spatel of schuimspaan om de popcorn uit de pan te scheppen

Pan met deksel

Optioneel: Paprika en chili poeder


Zo maak je zelf de lekkerste zoute popcorn:

  • Begin met een klein laagje zonnebloemolie in een pan.

  • Zet de olie op het vuur en wacht tot de olie goed heet is, je kunt dit testen door eerst een paar popcorn maiskorrels erin te doen en te kijken of ze beginnen met borrelen. Let wel op: als de olie rook gaat geven is de olie te heet!

  • Olie heet genoeg? Doe er dan een laagje van de popcorn mais in totdat de bodem met olie bedekt is. Doe de deksel op de pan en schud de pan een paar keer goed zodat de olie zich over de mais kan verspreiden.

  • Laat het deksel erop en wacht met de pan op het vuur tot je de mais hoort poffen. Af en toe de pan schudden kan helpen alles te laten poffen.

  • Zodra je minder pofgeluiden begint te horen is het tijd om het vuur uit te zetten en je popcorn te bekijken. Pas op: heet!

  • Haal het deksel eraf en strooi wat zou over de popcorn en schep de popcorn met de schuimspaan uit de pan zodat je niet alle olie ook nog mee-giet.


Tip: Serveer de popcorn direct en strooi er wat paprikapoeder en een vleugje chilipoeder overheen voor een extra luxe en lekkere variant!!


Enjoy!Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page