Volgens een studie uit 2020 werkt vasten in combinatie met sport juist niet in je voordeel.
Intermittent fasting is wanneer je perioden van eten en niet eten afwisselt, waarbij je de tijd dat je eet beperkt tot een relatief klein tijdsvenster. Er zijn veel manieren om intermittent fasting toe te passen, zoals 16:8 (bijvoorbeeld eten tussen 12.00 en 20.00 uur), 5:2 (vijf dagen per week normaal eten, twee dagen met een 'fasting window') en trainen op een nuchtere maag.
De (voorzichtige) voordelen van intermittent fasting
Intermittent fasting kan voordelen met zich meebrengen, maar zoals bij alle vormen van eetrestrictie pluk je er alleen de vruchten van onder bepaalde voorwaarden. Heb je bijvoorbeeld een vrij onvoorspelbare baan, dan is het lastiger om op bepaalde tijdstippen te eten - of juist te vasten.
Maar als je het goed doet, lijken er gezondheidsvoordelen te zijn - de wetenschap is er nog niet helemaal over uit. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat intermittent fasting een betere controle van de bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies zou kunnen bevorderen, vooral bij mensen die veel zitten. Maar het onderzoek bevestigt dit niet volledig, en bovendien ziet het er veel minder gunstig uit voor vrouwen.
Intermittent fasting bij vrouwen werkt nadelig
Een studie die werd gepubliceerd in Obesity Research liet zien dat intermittent fasting de insulinegevoeligheid bij mannen verbeterde. Maar bij de vrouwelijke respondenten werd zo'n verbetering niet gezien. Hun glucosetolerantie werd zelfs slechter toen ze aan intermittent fasting deden. Let wel: het gaat om een kleinschalig onderzoek, dus er zijn nog meer studies nodig om te bepalen in welke mate vasten voor- of nadelig is voor je gezondheid.
Vasten heeft nadelige effecten op het endocriene systeem van een vrouw: je schildklierfunctie vertraagt ​​en neemt je stofwisseling daarin mee. Je lichaam probeert je energie te behouden. Dit beeld zien we nog meer bij vrouwen die sporten. Als je naast het vasten traint - wat veel vrouwen proberen te doen om af te vallen - worden al deze negatieve effecten verergerd.
Het effect van intermittent fasting op je sportieve prestaties
Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat intermittent fasting genetische aanpassingen kan veroorzaken die je een betere vetverbrander maken, wordt de wetenschap ook minder eensgezind wanneer we het proberen toe te passen naast sportieve prestaties. Een studie uit 2020 met de titel Exercise Training and Fasting: Current Insights concludeerde dat "er weinig bewijs is dat een combinatie van duurtraining en vasten betere vetverbranding opleveren."
Als je het toch eens wilt proberen, raden de onderzoekers aan om intensieve training tijdens het vasten te vermijden, omdat uit sommige onderzoeken blijkt dat dit je prestaties kan verminderen. We zien eigenlijk niet dat IF beter werkt dan een goed, uitgebalanceerd en voedzaam dieet ;-)
Maar... dat wil niet zeggen dat af en toe minder eten niet gezond is.
Vooral in combinatie met een trainingsschema en een hectisch leven is langdurig vasten dus niet altijd voordelig. Maar dat wil niet zeggen dat af en toe je energie-inname beperken niet gezond is. Bepaalde processen in je lichaam (die o.a. getriggerd worden door (veel, maar ook te weinig) eten) zorgen voor oxidatieve stress, wat kan zorgen voor veranderingen in je DNA. Hoe ouder je wordt, hoe meer deze 'foutjes' zit opstapelen.
Minder foutjes in je DNA betekent dat je minder snel ouderdomsklachten zult ontwikkelen. In de huidige samenleving zijn we continue omringd door lekkere snacks en culinaire verleidingen, maar daar is je metabolisme niet op ingesteld. Dat zou ook (gedeeltelijk kunnen) verklaren waarom mensen in de bekende Blue Zones zo oud worden: zij stoppen vaak met eten als ze tachtig procent verzadigd zijn.
Op het Japanse eiland Okinawa leggen ze bijvoorbeeld de stokjes neer voordat ze vol zitten. Wellicht ook omdat de eetcultuur daar anders is: daar focus je op je maaltijd en kijk je geen tv terwijl je eet. Ze eten rustig en uit kleine kommen, zodat ze toch voldoening uit de voeding halen. Denk dus na over wat je wil bereiken met vasten en hoe je die gewoonten op een gezonde manier implementeert in je dagelijks leven. Tijdens een rustweek tussen twee trainingscycli, bijvoorbeeld. Zo pluk je er op de lange termijn toch nog de vruchten van, en zegt je lichaam: arigato. (Dank u ;-))
Bron: Women's Health
Comentários