De Landelijke Dag Psychische Gezondheid vindt elk jaar plaats op 10 oktober. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan psychische gezondheid (World Mental Health Day)
Mentale fitheid is fitheid van je geest. Als je aan fitheid denkt, denk je al snel aan je lijf. Bijvoorbeeld aan je lichamelijke conditie, spierkracht en figuur. Mensen die zich fitter willen voelen, gaan bijvoorbeeld meer bewegen, vroeger naar bed, gezonder eten of stoppen met roken. Vaak vergeten ze de verzorging van hun geest, terwijl dat nét zo belangrijk is.
Als je mentaal fit bent, dan denk je op een gezonde manier. Je hebt minder last van stress en kunt beter met problemen omgaan. Ook ben je gelukkiger en veerkrachtig, en beschermt mentale fitheid je tegen psychische aandoeningen zoals een depressie.
Mentale fitheid verbeteren
Iedereen kan zijn mentale fitheid verbeteren. Als je een fitter lichaam wilt, dan ga je bijvoorbeeld sporten. Zo kun je ook met oefeningen de conditie van je geest trainen, net zoals een spier. Er zijn zes onderwerpen van mentale fitheid waar je aan kunt werken. Bij elk van deze onderwerpen zijn er verschillende oefeningen en tips die je elke dag kan gebruiken. Door deze te volgen, kun je je mentale fitheid verbeteren. Dit is weer goed voor jouw veerkracht en geluk.
Je hoeft niet aan alle onderwerpen tegelijk te werken om je mentale fitheid te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld een onderwerp kiezen dat bij jou past en waarbij je nog wat te leren hebt. Weet je niet zeker wat je verbeterpunten zijn? Doe de mentale fitheid test om er achter te komen.
Tip 1: Geef richting aan je leven
Als je dingen doet in je leven die je leuk en belangrijk vindt, dan verbeter je je mentale fitheid. Dit geeft je leven zin. Je laat je niet leiden door anderen of gebeurtenissen en neemt zelf controle. Je kiest voor belangrijke dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Zo ervaar je meer balans, flow en energie in je leven.
Tip 2: Denk optimistisch
De manier waarop je nadenkt over ervaringen en gebeurtenissen heeft een grote invloed op je hoe je je voelt. Je hoeft niet altijd positief te blijven. Maar, als er iets vervelends gebeurt, kun je proberen hier op een positieve manier naar te kijken. Mensen die hebben geleerd om optimistisch te denken, voelen zich vaak ook beter. Zij maken een probleem of gebeurtenis niet groter dan nodig is.
Tip 3: Leef en geniet bewust
Sommige dingen kun je gerust op de automatische piloot doen, maar niet alles. Met mindfulness geef je meer aandacht aan wat je doet. Je komt meer in contact met wat je ziet en voelt. Je houdt je niet bezig met gepieker of zorgen over het verleden of de toekomst. Je hebt alleen aandacht voor wat je nu, op dit moment, doet, ziet of voelt. Je leert van een afstand naar je negatieve gedachten te kijken. Zo ervaar je minder stress en kun je beter genieten van de dingen die je doet, ook juist van de kleine dingen.
Tip 4: Ontwikkel (sociale) relaties
Relaties zijn de belangrijkste bron van je geluk en welzijn. Iedereen heeft behoefte aan contact met anderen. Relaties met bijvoorbeeld collega’s, vrienden, familie en partners zorgen ervoor dat je je niet eenzaam voelt. Je voelt je niet alleen verbonden, maar ook gewaardeerd door de ander. Zo ga je positiever naar jezelf en anderen kijken. Het is fijn en belangrijk dat er mensen zijn die weten wat er gebeurt in je leven. Zij kunnen je steunen wanneer je dit nodig hebt. Omgekeerd voelt het ook goed om anderen te helpen wanneer zij het moeilijk hebben.
Tip 5: Leef gezond
Door gezond te leven wordt je niet alleen fysiek fit, maar ook mentaal fit. Gezond eten, voldoende beweging en genoeg ontspanning geven je meer energie en minder stress in je leven. Zo zit je fysiek én mentaal lekker in je vel.
Tip 6: Houd grip op je leven
Iedereen heeft zijn eigen problemen, daar is niks aan te doen. Maar, hoe je met deze problemen omgaat, daar heb je wél invloed op. Het is belangrijk om je problemen goed op te lossen, zodat zij zich niet opstapelen. Dit kan niet met alle problemen. Het helpt om te beseffen dat je op sommige grote problemen geen invloed hebt, of dat je hulp moet zoeken om ze op te lossen.
Heb je behoefte aan mental coaching?
Bekijk onze pagina en neem gerust contact met ons op.
Bron: MentaalVitaal
Comments