Mexicaans gebakken rijst
- projectnewme
- 24 sep
- 2 minuten om te lezen

Fried rice is zo’n gerecht dat in bijna elke wereldkeuken een eigen draai heeft. Deze Mexicaanse variant is kruidig, kleurrijk en staat supersnel op tafel.
We hebben ‘m bomvol smaak gestopt: met paprika, maïs, bonen en – natuurlijk – koriander. Ja, die beruchte koriander… je houdt ervan of je houdt er écht niet van.
Geen zorgen: bij de tips vertellen we wat je kunt doen als jij tot team “nee dank je, koriander” behoort.
Ingeredienten voor 4 personen
240 gr rijst
2 teentjes knofloos
300 gr kipfilet
800 gr mexiaanse wokgroenten
10 tex mex kruiden
20 gr koriander
200 gr kwark
2 avocado's
Zo maak je het
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Laat de rijst volledig afkoelen.
Hak de knoflook fijn. Snijd de kip in stukjes.
Bak de kip op hoog vuur met peper en zout tot deze goudbruin en gaar is. Haal de kip uit de pan en zet apart.
Bak de wokgroenten in dezelfde pan met de Tex-Mex kruiden.
Voeg de rijst toe en bak mee. Laat de rijst steeds even rusten in de pan voordat je omschept, zodat hij licht krokant wordt. Voeg de knoflook en de gebakken kip toe en roer goed door.
Hak de koriander fijn en meng door de kwark.
Breng op smaak met peper, zout en limoensap.
Snijd de avocado in plakken.
Verdeel de gebakken rijst over de borden.
Top af met een lepel kwarksaus en de plakjes avocado.
Tips en tricks
Kook de rijst bij voorkeur van tevoren. Hoe droger de rijst, hoe beter hij bakt. Dit kan al de avond of ochtend van tevoren. Zo bespaar je tijd en wordt de structuur van de rijst perfect voor fried rice.
Wil je de rijst sneller laten afkoelen? Spreid hem dan uit op een groot bord en zet het bord onafgedekt ongeveer een uur in de koelkast. Hierdoor koelt de rijst sneller af en krijg je een mooiere, losse korrel tijdens het bakken.
Ben je geen fan van koriander of wil je juist wat extra pit aan je gerecht geven? Vervang de koriander in de saus dan gerust door een scheutje sriracha. Je kunt ook simpelweg wat sriracha apart serveren, zodat iedereen naar eigen smaak wat extra spice kan toevoegen aan het gerecht.
Voedingswaarde
per persoon
499 Kcal
31 gram eiwitten
55 gram Koolhydraten
15 gram vet
9 gram vezels
Bron: Project gezond