top of page

Nationale Offline Dag 2023

Internet, we kunnen er niet meer zonder. Internet stelt ons in staat overal, op elk moment en via diverse devices iets op te zoeken, te werken, te telefoneren, te gamen en ga zo maar door. Internet is daarmee een vanzelfsprekend onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Zodra we onvoorzien of onvrijwillig niet meer met het internet, die digitale levensader, verbonden zijn, zijn we onthand. Met andere woorden, we zijn in plaats van online, offline.



Internet is een verslavend iets. Wist je dat ongeveer 40% van de Nederlanders internet verslaafd is? Recent onderzoek heeft aangetoond dat een internetverslaving even schadelijk kan zijn als een alcohol- of drugsverslaving.


Gelukkig kan dit moment van offline zijn door jou zelf worden bepaald. Sterker nog, er is een Nationale offline Dag in het leven geroepen. Doe je mee aan de uitdaging om een dag offline door te brengen? Dit jaar vindt de Nationale offline dag 2023 op 10 mei plaats.


Wat de voordelen van (een dag) een offline day zijn en waarom de Nationale Offline Dag in het leven is geroepen lees je hieronder.


Waarom de Nationale Offline Dag?


Durf jij het aan om 24 uur, dus een hele dag zonder smartphone, telefoon, Whatsapp, Facebook, Instagram of e-mail door te brengen?


Op 10 mei a.s. is het zover en gaat heel Nederland die uitdaging aan. Het initiatief van Nationale Offline Dag is om je van het internet los te maken, tot rust te komen en meer met andere mensen in verbinding te komen. Uiteindelijk vergaat de wereld niet als je een dagje offline bent. Treed eens uit je comfortzone en breng de dag zonder digitale prikkels door.


Als bedrijf kun je op je eigen manier aan deze dag aandacht geven. Organiseer bijvoorbeeld een heidag of een outdoor activiteit. Dat draagt daarnaast ook nog eens bij aan de teambuilding. Stimuleer de communicatie tussen werknemers zonder dat er van een beeldscherm gebruik wordt gemaakt.


De voordelen van offline zijn


1. Werk je to-do-list weg

Wie niet online is, is veel productiever. Je wordt niet afgeleid door elke melding van je smartphone. Dat geeft rust en ruimte om die enorme to-do-list eindelijk eens weg te werken.


2. Houd meer tijd over voor andere dingen

Je digitale sociale leven bijhouden, kost ongemerkt heel wat uurtjes. Wanneer je je niet laat afleiden door dat bericht op Facebook, niet op dat appje reageert of je mailbox niet checkt, houd je heel veel tijdruimte over.


Die extra vrije momenten kun je natuurlijk gebruiken om je to-do-list weg te werken. Laat die liever even voor wat het is en ruim even tijd voor andere activiteiten in. Maak een lekkere wandeling in het bos, alleen of met je collega's. Snuif de frisse lucht op en laat je bovenkamer lekker doorwaaien. Lekker stappen in de natuur. Dat is goed voor je vitaliteit.


3. Krijg minder prikkels binnen

Wie offline is, krijgt minder prikkels binnen. Veel prikkels in een kort tijdsbestek ontvangen (zoals berichtjes of pop-ups) vergen veel energie en moeten door je hoofd worden verwerkt. Bij minder prikkels heb je dus meer rust aan je hoofd en meer ruimte voor andere positieve gedachten.



24 Uur offline gaan samen met je collega's


Alleen ten strijde trekken is minder effectief dan dat je samen de strijd of een uitdaging aangaat. Mobiliseer dus iedereen en neem met de afdeling of de hele onderneming gezamenlijk aan de Nationale Offline Dag deel! Wedden dat dat samenwerken mooie momenten en meer werkgeluk oplevert?



Stimuleer je creativiteit aan de hand van interactieve activiteiten


Met een dagje zonder internet ben je min of meer gedwongen om je buiten gebaande (Google)paden te begeven. Probeer eens zelf iets te ontdekken, uit te zoeken of informatie zonder Google te verzamelen. Waarom zou je niet experimenteren? Vaak resulteert dat in leuke ideeën. Wellicht dat één van deze interactieve workshops jou en je team verder helpen met het creëren van meer creativiteit op het kantoor.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?




5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page