Niet veel mensen zijn fan van de weegschaal, maar het moet geen angst worden.
Er zijn een heleboel fobieën waar je al een keer van hebt gehoord. Zo ben je bij claustrofobie bang voor afgesloten ruimtes, bij arachnofobie bang voor spinnen en bij hypochondrie bang om ernstig ziek te worden. Maar heb je ooit gehoord van obesofobie? Probably not.
Symptomen van obesofobie
Obesofobie is de angst om aan te komen. Zoals alle fobieën is ook obesofobie een soort angststoornis. Als je hier last van hebt, krijg je het door praten of denken over gewichtstoename al Spaans benauwd. Een overdreven gevoel van angst overvalt je. Je kunt ook een overweldigende angst ervaren rond situaties die je in verband kunt brengen met gewichtstoename, zoals in de buurt van een weegschaal staan.
Wanneer je extreem bang bent om aan te komen, kan dit het risico op het ontwikkelen van een eetstoornis verhogen. Het kan zelfs al een teken zijn dat je er een hebt. Het is daarom belangrijk om aan de bel te trekken als je je herkent in een of meerdere van de symptomen van obesofobie. De symptomen omvatten negatieve emoties bij het denken of praten over gewichtstoename, zoals:
Een intense, overweldigende angst
Ongerustheid
Spanning
Paniekaanvallen
Hoge bloeddruk
Duizeligheid
Je kunt deze symptomen ook ervaren als je daadwerkelijk wat kilo aankomt of als je je in situaties bevindt die je associeert met gewichtstoename, zoals sociale evenementen of activiteiten met eten. Obesofobie kan er ook voor zorgen dat je bepaalde dingen doet om te voorkomen dat je zwaarder wordt, zoals:
Minder eten of zelfs vasten
Obsessief calorieën tellen
Te veel sporten
Regelmatig diëten
Hoe ontwikkel je obesofobie?
Obesofobie heeft geen duidelijke oorzaak. Het is waarschijnlijk te wijten aan verschillende factoren. Voorbeelden hiervan zijn:
Gewichtsstigma
Sinds de komst van sociale media is er een enorm gewichtsstigma. De moderne westerse wereld prijst dun zijn aan en op Instagram, Facebook en TikTok wordt een groot deel van de foto's gephotoshopt. Al die influencers gaan tot het uiterste voor dat ene perfecte plaatje.
Aan de andere kant krijgt een persoon met overgewicht of obesitas soms overwegend negatieve reacties op zijn of haar lichaam. Sommigen worden zelfs echt gepest vanwege hun gewicht, wat de kans op depressie, stress en eetbuien alleen maar vergroot. Dit zorgt ervoor dat ook obesofobie steeds vaker voorkomt.
Perfectionisme
In een cultuur die slankheid idealiseert, wordt gewichtstoename al snel afgeschilderd als fout of slecht. Dit kan obesofobie veroorzaken, vooral bij mensen met een sterke behoefte aan perfectionisme. Dit kan komen door de druk die iemand zichzelf oplegt, maar ook (onbewust) door vrienden en familie.
Angststoornissen
Andere soorten angststoornissen kunnen ook bijdragen aan obesofobie. Zo kan de angst om aan te komen voortkomen uit een sociale angststoornis, die gepaard gaat met een angst voor sociale afwijzing. Je bent dan bang om aan te komen vanwege de houding van de samenleving tegenover iemand met obesitas.
Persoonlijke ervaringen
Tot slot kan obesofobie ontstaan door persoonlijk ervaringen. Als je (vroeger) bent gepest vanwege je gewicht of uiterlijk, dan kan je gewichtstoename al snel associëren met een negatief oordeel. Het is dan niet gek dat je bang bent om wat kilo's aan te komen.
Wat zijn de gevolgen?
Het belangrijkste gevolg van obesofobie is een ongezonde obsessie met lichaamsgewicht en voedsel. Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van een eetstoornis. Dit is een ernstige aandoening die wordt gekenmerkt door gevaarlijk eetgedrag.
Bij sommige soorten eetstoornissen gaat het eigenlijk ook om obesofobie, zoals:
Anorexia nervosa
Mensen met anorexia nervosa hebben een intense angst voor gewichtstoename. Ze kunnen zelfs denken dat ze te zwaar zijn, zelfs als ze abnormaal ondergewicht hebben. Andere symptomen van anorexia zijn: extreme dunheid, vervormd lichaamsbeeld, obsessie met gewicht, heel weinig eten, overmatig sporten, laxeermiddel gebruiken en gedwongen braken.
Boulimia nervosa
Bij boulimia nervosa heb je terugkerende eetbuien. Uit angst om aan te komen probeer je dit eten weer te compenseren door te braken, een periode helemaal niks te eten, laxeermiddelen te slikken of overmatig te gaan sporten.
Zuiveringsstoornis
Obesofobie kan daarnaast leiden tot een zuiveringsstoornis, waarbij je je lichaam wilt 'zuiveren'. Dit doe je door gedwongen te braken of lange periodes niet te eten.
Wanneer moet je aan de bel trekken?
Het is belangrijk om aan de bel te trekken als de angst je dagelijks leven beïnvloedt. Dat is al het geval als je een intense angst voelt als je aan eten of gewichtstoename denkt. Ook als je obsessief bezig bent met voeding, afvallen en aankomen of sociale activiteiten met eten vermijdt. Door op tijd langs de huisarts te gaan, voorkom je het krijgen van een eetstoornis. Door middel van cognitieve gedragstherapie en medicatie wordt obesofobie behandeld. Op die manier wordt geprobeerd je lichaamsbeeld te verbeteren en de angst te verminderen.
Mocht je een gesprek willen met ons, neem gerust contact op.
Wij helpen je graag verder.
Bron: Womenshealth.com
Commenti