top of page
Foto van schrijverprojectnewme

Hoezo lust je nu iets wat je vroeger absoluut niet lustte?

Kan je smaak in eten ineens veranderen?

Gruwelde jij vroeger van broccoli, maar eet je het nu iedere week? Het kan zijn dat je simpelweg volwassen bent geworden, want veel kinderen lusten zogenaamd geen groente. Het kan ook zijn dat je aan de smaak gewend bent geraakt. Ons is ooit verteld dat je tien keer iets moet eten dat je niet lust voordat je het wél lust. Maar hoe kan dit dan? Veranderen je smaakpapillen of is het echt een kwestie van gewenning?




Hoe zit het?


Smaakpapillen


De mens heeft gemiddeld 10.000 smaakpapillen. Deze zitten op je tong, maar zijn zo klein dat je ze niet ziet. De smaakpapillen zenden signaaltjes naar je hersenen die bepalen wat je proeft: zoet, zout, zuur, bitter of umami (hartig). Smaakpapillen sterven iedere paar weken af om weer opnieuw te genereren. Dit gaat sneller als je jong bent, want als je ouder bent duurt celgeneratie nu eenmaal langer. Dit betekent dat je wellicht minder proeft als je de 60 gepasseerd bent. Je smaakpapillen sterven dan nog wel af, maar er worden niet zo snel nieuwe aangemaakt.


Verandering van smaak


Of je eten wel of niet lust heeft weinig te maken met je smaakpapillen. Deze nemen alleen waar en bepalen niet je smaak. Je smaak heeft te maken met persoonlijke voorkeuren, die gevormd worden door je opvoeding, cultuur, herinneringen en context. Veel mensen lusten iets niet omdat ze er vroeger eens ziek van zijn geworden. Hun smaak is dus afhankelijk van de herinnering.


Trainen


Hoe kan het dat je ineens wel iets lust? Waarschijnlijk is dit niet ‘ineens’. Je kunt je hersenen trainen om iets lekker te vinden. Je moet aan een smaak wennen voordat je het lekker vindt, dus misschien heb je als kind broccoli al tien keer vies gevonden, maar omdat je het moest eten vind je het nu wel lekker. Of misschien ben je gewend geraakt aan andere bittere groente, waardoor je broccoli nu ook lust. Ook een andere manier van bereiden of een (gezond!) sausje kan helpen je smaak te veranderen. Hetzelfde werkt omgekeerd. At je jarenlang snoep en dronk je cola, maar heb je dat nu uit je dieet verbannen? Dan is de kans groot dat een slokje cola nu al te zoet voor je is. Het heeft allemaal te maken met gewenning. Het advies om tien keer iets te proberen dat je niet lust, ook al is het maar een klein hapje, is dus echt waar.






18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page