Luister naar je lichaam en herken rode vlaggen.
Je spieren kunnen je ongelooflijk veel vertellen over je lichaam. Normaal gesproken is de boodschap duidelijk: als je bilspieren pijn doen na een heftige squatsessie, weet je dat je hard getraind hebt (al is spierpijn geen indicator van succes). Maar wat doe je met spierkrampen, -trillingen en serieuze spierpijn? Hier een paar lessen die je van je spieren kunt leren.
1. Je hebt een rustdag nodig
Wanneer je spieren harder werken dan normaal, komen er kleine scheurtjes in. Terwijl je lichaam die scheuren herstelt, bouw je spieren – dit betekent dat herstel een essentieel deel van je fitnessregime is. Als je na twee dagen nog last hebt, moet je naar je lichaam luisteren en het rustig aan doen. Als je je realiseert dat je te hard hebt gewerkt, zorg dan dat je gehydrateerd blijft en lichte aerobic-oefeningen doet, zoals wandelen of joggen.
2. Je hebt een spier verrekt
Als je na een sportsessie bijna doodgaat van de pijn, check dan of je misschien blessure hebt. 'Een verrekte spier komt vaak in de vorm van directe pijn tijdens bepaalde bewegingen in één spier, terwijl verlate spierpijn tot 72 uur na de oefening begint. Verlate spierpijn voel je vaak aan beide kanten van je lichaam, terwijl een blessure of een verrekte spier normaal gesproken aan één kant voorkomt. De meeste verrekte spieren kan je thuis behandelen met rust, ijs, een kompres en door je spier te ontzien. Als dat niet helpt of de pijn ondraaglijk is: ga naar de dokter.
3. Je drinkt niet genoeg water
Je krijgt krampen wanneer een spier samentrekt zonder dat daar directe aanleiding voor is. Hoewel onderzoekers nog niet precies kunnen aanduiden wat deze spasmes veroorzaakt, schijnt uitdroging het risico te vergroten. Sporten in extreme hitte vermijden en regelmatig pauze nemen om te hydrateren kan krampen of ernstigere blessures voorkomen. Meer lezen: hoeveel water moet je nou echt drinken op een dag?
4. Je hebt elektrolyten nodig
Na een heftige work-out is simpelweg water drinken niet voldoende – je hebt ook extra mineralen zoals zout, kalium en magnesium nodig die je lichaam helpen te herstellen. 'Tekorten aan deze belangrijke zouten en mineralen resulteert in een verminderde bloedsomloop en kan leiden tot spierblessures, pijn en krampen. Geen fan van suikerhoudende sportdranken? Bananen, pindakaas en zeewier kunnen elektrolyten ook aanvullen.
5. Je hebt iets onder de leden
Als je pijn hebt zonder directe aanleiding, kunnen je spieren je waarschuwen dat je ziek wordt – vooral als je ook misselijk en loom bent. Het ontstekingsproces dat het lichaam waarschuwt en virussen bestrijdt, is wat spierpijn veroorzaakt wanneer je griep hebt. Een andere mogelijkheid: de medicatie die je neemt zorgt dat je je slaperig voelt. Sommige voorgeschreven medicijnen kunnen ontstekingen veroorzaken, dus vertel ’t je dokter als je onlangs met een nieuw doktersvoorschrift bent begonnen en je last hebt van je lijf.
6. Je bent te hard uitgegaan
Na een paar glazen wijn te veel, kunnen je spieren aanvoelen alsof je een marathon hebt gelopen. Alcohol activeert het immuunsysteem in je lichaam – het ontstekingseffect begint binnen een paar minuten – plus het is een diureticum, wat kan zorgen dat het lastiger is om gehydrateerd te blijven. De combinatie van dehydrateren en ontstekingsreacties leiden beide tot spierpijn. Wil je de pijn van een kater preventief bestrijden? Drink na elke alcoholische consumptie ook een glas water.
7. Je bent je grenzen aan het verkennen
Sporten zou nooit pijnlijk moeten zijn, maar als je spieren een beetje trillen tijdens een work-out, is dat eigenlijk positief; het is een teken van dat je hard genoeg werkt om vooruitgang te boeken. Terwijl je sterker wordt en conditie opbouwt. Na een tijdje zullen de trillingen afnemen – in elk geval tot de volgende keer dat je zo’n helse work-out doet.
Bron: MensHealth.com
Comments