top of page

Stamppot van postelein en zoete aardappel

Maart is wat betreft seizoengroenten min of meer een replica van februari, behalve dat de zo gemakkelijke boerenkool niet meer in het lijstje staat. In plaats daarvan kun je koken met raapstelen: net als winterpostelein ook hartstikke lekker in een stamppot.


Heb je nog steeds niet aangedurfd om met aardperen of schorseneren te koken? Dan is maart je laatste kans van het jaar. Wat ga jij maken met groente en fruit in maart?
Postelein is gezond

Bijna alle groenten zijn gezond, maar postelein springt er net even bovenuit. Postelein bevat namelijk van alle bladgroente de meeste omega-3 vetzuren. Deze meervoudige onverzadigde vetzuren zijn erg belangrijk om ons hart en onze bloedvaten gezond te houden. Postelein is daarnaast rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Met name vitamine A en vitamine C zijn goed vertegenwoordigd. Maar ook een ruime hoeveelheid B-vitaminen en het mineraal ijzer komen voor in postelein.


Postelein is een echte brainfood

De omega-3 vetzuren zijn niet alleen goed om hart- en vaatziekten tegen te gaan, omega-3 vetzuren zijn ook belangrijk om onze hersenen gezond te houden. Voeding rijk aan omega-3 verlaagt de kans op alzheimer en depressies. Ook de stoffen tryptofaan en fenylalaline helpen hierbij. Beide stoffen zijn onderdeel van de neurostransmitter dopamine. Dopamine speelt in de hersenen een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. De tegenhangers van depressie.


Postelein recept

Postelein kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Om optimaal gebruik te maken van alle belangrijke stoffen kun je postelein het beste rauw eten. Het heeft een fris zure en licht zoutige smaak. In deze stamppot gebruiken we de postelein rauw. We koken de zoete aardappel en stampen er 500 gram postelein door. Dit recept is goed voor twee personen, je komt met dit postelein recept in een keer aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Goed bezig!


Benodigdheden:

500 gr Postelein

750 gr Zoete aardappel

125 gr Spekreepjes of gerookte kipreepjes

1 Appel - royal gala

2 tl Kaneel

1 tl Peper


Bereidingswijze:

  • Schil de zoete aardappel, snijd in stukken en doe in een ruime pan

  • Vul met water tot de aardappel net onder staat en breng aan de kook.

  • Kook de zoete aardappelen in 5 minuten gaar

  • Bak ondertussen de spekreepjes/kipreepjes krokant, schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes

  • Was de postelein onder stromend water in een vergiet en knip/snijd de groente in kleinere stukken

  • Giet de aardappelen af als deze gaar zijn en voeg de postelein toe

  • Stamp de postelein door de aardappelen, voeg de rest van de ingrediënten toe en schep het door elkaar.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page