top of page

Spruitjesstamppot met noten


Niet bij iedereen geliefd, maar wél erg veelzijdig: spruitjes. Deze herfst- en wintergroente is rijk aan vitamine C, vitamine K, foliumzuur en voedingsvezels. Reden genoeg om er een lekker recept mee te maken, zoals een stamppot, ovenschotel of salade. Ook heerlijk als bijgerecht.


Weetje

Spruitjes werden na de Middeleeuwen veel in Brussel verbouwd. Daarom noemde men ze oorspronkelijk "Choux de Bruxelles". In veel talen wordt nog steeds verwezen naar Brussel als ze het over spruitjes hebben ('brussel sprouts' in het Engels).





Smakelijke stamppot met spruitjes en noten


2 personen 30+ minuten hoofdgerecht


Ingrediënten

600 gram aardappelen

400 gram spruitjes

5 kerstomaatjes

50 gram walnoten of pecannoten

100 ml halfvolle melk

peper, nootmuskaat


Bereiding

  • Schil de aardappelen.

  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.

  • Kook de aardappelen in een bodempje water 15 minuten. Voeg dan de spruitjes toe en kook dit samen in nog 5 minuten gaar.

  • Was de tomaatjes en halveer ze.

  • Hak de noten grof.

  • Giet de gare aardappelen en spruitjes af en stamp dit klein.

  • Breng de melk aan de kook en maak de aardappelen en spruitjes hiermee smeuïg.

  • Voeg de halve tomaatjes toe en maak de stamppot op smaak met wat peper en nootmuskaat.

  • Meng de noten door de stamppot.


Voedingswaarden per persoon

Energie 535 kcal

Vet 20 gram

Waarvan verzadigd vet 3 gram

Koolhydraten 65 gram

Waarvan suikers 7 gram

Vezels 15 gram

Eiwit 15 gram

Zout 0,1 gram



25 weergaven0 opmerkingen
bottom of page