top of page

Voorkom over-eten tijdens kerstdiner

Het klinkt natuurlijk ietwat tegenstrijdig na het lezen van de titel van dit artikel, maar vóór wij beginnen over het voorkomen van overeten: vergeet vooral niet te genieten tijdens het kerstdiner. Het is feest, je bent met familie, er is veel en overvloedig eten; dat is iets om te waarderen en om dankbaar voor te zijn. Maar we willen ook graag gezond zijn en zoveel mogelijk kerstdiners meemaken, dus we willen niet obees zijn na één kerstdiner. Toch?

1. Honger jezelf niet uit

Voorkom dat je met ontzettende trek aan het kerstdiner begint. Het is verleidelijk om te denken dat het helpt om de hele dag weinig tot niets te eten zodat je los kunt gaan bij het diner, maar dat werkt averechts. Je bent dan waarschijnlijk zo uitgehongerd dat je je direct stort op de nootjes en borrelhapjes, zodat je al een maaltijd binnen hebt voordat het diner goed en wel begonnen is. Eet liever twee tot drie uur voor het diner begint een bakje yoghurt (eiwitten) met fruit en noten (vetten), of een kleine salade met kikkererwten (eiwitten) en gerookte kip (nog meer eiwitten). Eiwitten en vetten verzadigen langer dan koolhydraten (eet dus liever niet alleen fruit, of een boterham met jam) en zorgen er daardoor voor dat je zonder grote trek aanschuift bij het kerstdiner. En dat is handig, want dat helpt je bij de het opvolgen van de volgende tips!


2. Kleine porties

Kies voor kleine porties bij het opscheppen. Niet alleen zorgt dat ervoor dat je meer verschillende dingen kunt proeven en je niet volpropt, maar je eet ook langzamer. Pas wel op dat je niet drie keer je bord vol schept met kleine porties, want dan eet je netto natuurlijk alsnog veel te veel. Zelf houden wij als regel aan dat wij bést ons bord nog een tweede keer vol mag scheppen (hallo, het is wel kerstmis hé!), maar dat we die derde keer bijscheppen oversla zodat we ruimte genoeg over houden voor een toetje. <- te lekkere gezonde toetjes voor de kerstdagen!


3. Eet meer groen

Groenten, salades – vul daar je bord mee. Een hele makkelijke maatstaf: hoe kleurrijker je bord eruitziet, hoe gezonder het is. Schep dus vooral op van verschillende salades of groentegerechten, zodat die 2/3 van je bord vullen. Laat vlees, vis of gevogelte samen met aardappel- of rijstgerechten de overige ruimte op je bord vullen.


4. Drink.


Nee, niet alleen champagne. Zorg ervoor dat je genoeg water binnenkrijgt! Drink een groot glas water voor het eten en grijp tijdens het diner niet alleen naar je wijnglas, maar óók naar je waterglas. Een handige maatstaf: probeer voor elk glas wijn een even groot glas water te drinken. Zo drink je in totaal minder alcohol, vul je je maag zonder extra calorieën binnen te krijgen en – ook niet onbelangrijk – zorg je dat je minder aangeschoten raakt. En dat laatste helpt weer om cravings te voorkomen. Zodat je dit jaar niét tijdens het afruimen van het diner in de keuken nog de schaal van de tiramisu staat uit te likken (yup, we’ve been there), of stiekem de leftovers naar binnen schuift die het diner van morgen hadden moeten worden.Merry Christmas!

Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page