top of page

Wat is cholesterol?


Cholesterol is een vetachtige stof die in je lichaam voorkomt. Ongeveer 70% maak je zelf in de lever en de overige 30% komen uit je voedsel. Cholesterol is belangrijk voor een aantal processen in je lichaam:


 • De opbouw van lichaamscellen

 • De productie van hormonen

 • De spijsvertering
Cholesterol zit in alle cellen van ons lichaam en ook in je bloed. Is je cholesterolwaarde laag, dan is dat ongezond, maar als je cholesterol te hoog is, dan levert dit ook problemen op.


Cholesterol is dus een vet. Vetten lossen niet op in water. Om het cholesterol in je bloed te kunnen vervoeren, moet het worden verpakt. Cholesterol wordt verpakt in een eiwit. Dit kan LDL of HDL zijn. Als het cholesterol in LDL wordt verpakt, dan kan ons lichaam dit cholesterol weer uit de bloedbaan halen als het cholesterol nodig is voor bijvoorbeeld de opbouw van een lichaamscel. Maar, als je heel veel cholesterol in je bloed hebt, dan heb je dit niet allemaal nodig. Het cholesterol dat je niet nodig hebt, blijft in je bloedbaan rondcirkelen. Het kan vervolgens ook aan de wanden van je slagaders gaan vastplakken en voor verstoppingen zorgen. Als je cholesterol een HDL-verpakking krijgt, dan vervoert het een teveel aan LDL-cholesterol naar je lever. Via je lever komt je teveel aan cholesterol vervolgens in je ontlasting terecht. Vandaar dat het LDL-cholesterol ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd wordt en HDL het ‘goede’ cholesterol.


Oorzaak van te hoog cholesterol


Het meest voorkomende probleem met cholesterol is dat je een te hoog cholesterolgehalte hebt. Hierdoor loop je dus de kans dat je aderen dichtslibben. Dit probleem ontstaat doordat je lichaam uit zijn balans is. Je cholesterolwaarden kunnen uit balans raken door bijvoorbeeld:


 • Vet eten

 • Te weinig lichaamsbeweging

 • Roken

 • Overgewicht

 • Teveel alcohol

 • Een ziekte, bijvoorbeeld slecht ingestelde diabetes of een te traag werkende schildklier

 • Erfelijke aanleg


Symptomen van te hoog cholesterol


Van een te hoog cholesterol merk je in principe niks. Je krijgt geen speciale symptomen en voelt je prima. Maar, een te hoog cholesterolgehalte zorgt er wel voor dat je bloedvaten langzaam dichtslibben. Dit dichtslibben wordt ook wel aderverkalking genoemd. Uiteindelijk kan dit je bloedvaten gedeeltelijk of geheel afsluiten. Organen die van het bloedvat afhankelijk zijn, krijgen geen bloed en dus ook geen zuurstof meer. Uiteindelijk kan dit zorgen voor hart- en vaatziekten. Problemen die dan ontstaan zijn bijvoorbeeld:


 • Een hartinfarct

 • Een beroerte

 • Een tijdelijke beroerte of TIA

 • Pijn op de borst


Diagnose van een te hoog cholesterol


Het meten van je cholesterol gebeurt door middel van bloedonderzoek. De cholesterolwaarden die uit dit bloedonderzoek komen, worden aangeduid in millimol per liter (mmol/l). Dit is een scheikundige eenheid. Het cholesterol meten gebeurt bij de huisarts. Hierbij kijkt de arts niet alleen naar de totale cholesterolwaarde, maar ook de onderliggende waarden (zie hieronder) worden meegenomen. De uitslag wordt vervolgens beoordeeld aan de hand van leeftijd, geslacht en risicofactoren als de aanwezigheid van suikerziekte of roken. Omdat de interpretatie van deze waarden de nodige expertise kost, kan alleen een huisarts of andere specialist een juiste diagnose stellen.


Cholesterolwaarden

Eerder heb je kunnen lezen dat de cholesterolwaarden worden gehaald uit bloedonderzoek. Om te bepalen of je cholesterol te hoog is, zullen de verschillende cholesterolwaarden uit het bloedonderzoek worden afgezet tegen de standaardwaarden. Voor het totaal cholesterolgehalte worden globaal genomen de volgende standaard cholesterolwaarden aangehouden.


De arts kijkt in eerste instantie naar het totale cholesterolgehalte. In onderstaande tabel vind je de standaard cholesterolwaarden en hun betekenis.


De totale cholesterolwaarden blijken vaak niet voldoende om met zekerheid uitspraken te doen over een al dan niet hoog cholesterol. De arts kijkt daarom ook nog naar de onderliggende waarden. Dit zijn:


LDL cholesterolgehalte: Dit is het ‘slechte’ cholesterol. Deze waarde dient volgens de nieuwe richtlijnen onder de 2,5 mmol/l te zijn.

HDL cholesterolgehalte: Dit is het ‘goede’ cholesterol. Hoe hoger de waarde, hoe beter dit is voor de cholesterolratio.

Cholesterolratio: Dit is het totaal cholesterolgehalte gedeeld door het HDL gehalte. De cholesterolratio blijkt de kans op hart- en vaatziekten beter te kunnen voorspellen dan enkel de totale cholesterolwaarde.

Trigliceridengehalte: Triglyceriden zijn vetten die in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Denk hierbij aan vette vleessoorten, kaas of volle melkproducten. Hoe lager dit gehalte, hoe beter. Het is wel belangrijk dat de waarden gemeten worden op een nuchtere maag, omdat als je net voor de meting veel van deze producten eet, je dit vertekend terug ziet in de resultaten.


Wil je op een natuurlijke manier je cholesterol verlagen en dus zonder medicatie*?

Probeer eens rode gistrijst:


Wist je dat rode gistrijst iets heel anders is dan de rijst die je in de supermarkt koopt? Rode gistrijst is namelijk verkrijgbaar als voedingssupplement, passend bij een cholesterolverlagend dieet. Inmiddels weten de meeste mensen wel dat het belangrijk is om je cholesterolwaarden in de gaten te houden. De vuistregel 5-3-1 wordt dan ook steeds vaker genoemd. Maar wat zijn cholesterol en rode gistrijst eigenlijk? Weet jij hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op je cholesterolwaarden? Je leest het in dit dossier.


Wat is rode gistrijst?


Rode gistrijst is een van oorsprong Aziatisch product. Door gewone rijst te laten fermenteren met het gist monascus pureus worden de rijstkorrels donkerrood en ontstaat rode gistrijst. In Aziatische landen wordt rode gistrijst, daar bekend onder de naam angkak merah, gebruikt als geneeswijze, voedingsmiddel en kleurstof. Hier in Nederland wordt het vooral gebruikt in de vorm van een voedingssupplement. Rode gistrijst draagt namelijk bij aan het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte.


Het verband tussen rode gistrijst en cholesterol


Rode gistrijst bevat een belangrijk bestanddeel, namelijk monacoline K. Deze stof ondersteunt een gezond cholesterolgehalte. Dit stofje kan het totale cholesterol beïnvloeden en draagt zo bij aan het behoud van een normaal LDL-cholesterol.


* Mocht je op doktersadvies momenteel medicatie gebruiken, overleg eerst of deze afgebouwd kan worden!Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?
13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page