top of page
Foto van schrijverprojectnewme

Waarom te weinig slaap een dikmaker is

Slapend rijk dik worden.


Weinig bewegen, te veel eten en ongezond drinken – allen ingrediënten voor overgewicht. Maar aan dat rijtje kun je ook te weinig slaap toevoegen. Tenminste, als we Dr. Michael Mosley, auteur van het boek ‘Slaap vast’, mogen geloven.


Volgens Mosley heeft een slechte nachtrust niet alleen invloed op je hersenen, maar ook op je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen om je bloedsuikerspiegel te reguleren. Op lange termijn kan dat zelfs (in extreme gevallen) leiden tot diabetes en obesitas.


Nachtbrakers

De Brit werkte enkele jaren geleden mee aan een experiment van dr. Eneanor Scott. De onderzoekers trommelden een groep gezonde vrijwilligers werd op. De proefpersonen kregen allemaal een bewegingsmeter en een bloedsuikerspiegelmeter om hun arm.


Vervolgens werd de vrijwilligers gevraagd om twee nachten normaal te slapen. De twee avonden erop moesten ze een nachtbrakersleven leiden door drie uur later dan normaal naar bed te gaan. Zelf deed Mosley ook mee aan het experiment.


Vreetkick

Na twee gebroken nachten reisde Mosley af naar Leeds, waar hij met dr. Scott en de andere proefpersonen had afgesproken. En wat schetste zijn verbazing. Iedereen had het over een vreetkick. Zo had één van de proefpersonen zo’n behoefte aan koekjes, dat diegene niet één maar meteen tien koekjes met roomvulling naar binnen werkte.


"Bij iedereen was een zichtbare verhoging van de bloedsuikerspiegel waar te nemen."


Wel of geen koekjes, bij iedereen was een zichtbare verhoging van de bloedsuikerspiegel waar te nemen. Zozeer zelfs dat sommigen nu een waarde hadden die je eerder bij patiënten met diabetes type 2 zou verwachten. Dit terwijl voorafgaand aan het experiment iedereen een normale bloedsuikerspiegel had. Gelukkig waren de bloedsuikers waren na een nacht goed slapen weer terug op het oude niveau.


Hongerhormonen

Hoe kan dat? Dr. Scott: ‘Als je te weinig slaapt, veranderen je hongerhormonen. Daardoor krijg je eerder trek en voel je je minder vol. En dat is niet het enige. Mensen met een slaaptekort krijgen vaak trek in zoetigheid. Tel daarbij op dat je meer van het streshormoon cortisol produceert als je wakker bent op momenten dat je slaapt en dat kan de volgende dag ook je bloedsuikerspiegel beïnvloeden.’


Natuurlijk betreft dit een kleinschalig experiment, waar je kanttekeningen bij kunt plaatsen. Maar een recent onderzoek van King’s College in Londen heeft aangetoond dat mensen met een slaaptekort per dag gemiddeld 385 calorieën extra innemen. Dat staat gelijk aan een groot stuk taart.


Zo schiet niet alleen je bloedsuikerspiegel omhoog en maak je meer hongerhormonen aan, maar wordt ook het deel van je hersenen dat wordt geassocieerd met beloningen geactiveerd. Oftewel, je bent eerder geneigd naar ongezonde dingen als chocolade en chips te grijpen.


Vanavond toch maar op tijd naar bed?




33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page