top of page

Zoveel stappen zou je elke dag moeten lopen.

Probeer jij elke dag met moeite de 10.000 stappen te halen? Je bent niet de enige. Het idee bestaat dat het behalen van die magische 10.000 stappen per dag ons onder andere helpt om af te vallen, ons gezonder maakt en het risico's op hart- en vaatziekten verlaagt.


Zoveel stappen moet je zetten per dag

Maar. Nieuw onderzoek laat zien dat die 10.000 stappen helemaal niet nodig zijn om al die voordelen te behalen. Sterker nog, het aantal stappen dat je per dag zou moeten zetten om gezond te blijven ligt veel lager.


Het onderzoek waar we het over hebben is gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. In het onderzoek werd aan 18.000 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar, gevraagd of zij gedurende een week hun stappen bij wilden houden met een stappenteller. Daarna werden deze deelnemers nog 4 jaar gevolgd.


Wat blijkt? De vrouwen die gemiddeld 2.700 stappen per dag zetten, hadden het grootste risico om vroegtijdig te overlijden (uit deze groep overleden namelijk 275 vrouwen in de gevolgde 4 jaar). Degenen die gemiddeld 4,400 stappen per dag liepen hadden een 41 procent lager risico op overlijden. En daarna bleek dat hoe meer stappen de vrouwen namen, hoe ouder zij gemiddeld werden.


Meer dan 7.500 stappen per dag niet gezonder

Verrassend genoeg bleek er wel een grens: meer dan 7.500 stappen per dag lopen leverde niet meer voordeel op. Ook snelheid maakt geen verschil.


'Hoe meer stappen je zet per dag, hoe actiever je bent', aldus I-Min Lee, hoogleraar epidemiologie aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health. 'Van fysieke activiteit is aangetoond dat het veel gezondheidsvoordelen oplevert, zoals: het verlagen van de bloeddruk, glucose / insulineniveaus en ontstekingen, die het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker verhogen, waardoor het leven wordt verkort.'


Vergeet de magische 10.000 stappen per dag

Kortom. Waar het op neerkomt: Heb je een dag geen tijd om hard te lopen of gewoonweg een keer geen zin (rustdagen zijn belangrijk!) maak dan gewoon een wandeling tijdens je lunchpauze of na werk. En overdrijf niet: 7.500 stappen per dag zijn de nieuwe magische 10.000!
91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page