top of page

Atrose

Naast bewegen ook je voeding veranderen bij artrose?

Naast het bewegen is het ook zeker van belang om op je voedingspatroon te letten bij artrose. Er is lange tijd een twijfel getrokken of voeding een rol speelt bij artrose. Veel Europese deskundigen besteedden vroeger namelijk nauwelijks aandacht aan de voeding. Echter wordt de invloed van voeding tegenwoordig steeds meer meegenomen bij de behandeling van gewrichtsklachten. In dit artikel lees je over de rol van voeding bij artrose, wat voor voeding goed is en hebben wij een aantal voedingstips bij artrose.


Rol van voeding bij artrose

Volgens het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) speelt voeding een duidelijke rol bij het voorkomen van een chronische aandoening. Veel artsen volgen het RIVM daarin en vinden dat een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet erg belangrijk is voor de gehele conditie. Er zijn door de jaren heen meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van stoffen, in bepaalde voeding, die een positieve invloed kunnen hebben bij klachten als artrose. Door een gezonde voeding vermindert u de kans op het verslechteren van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.


De basis: gezonde voeding staat centraal voor iemand met artrose

Dat gezonde voeding een belangrijke basis vormt, geldt voor iedereen, dus ook voor mensen zonder artrose klachten. Het dagelijks eten van ongeveer 200 gram groente en twee soorten fruit en twee keer per week vis op het menu staat bijna in elke goede voedingspatroon. Het is verder erg belangrijk dat je gevarieerd eet, op vaste tijden en niet te veel eet. Overtollige kilo’s zorgen ook voor extra belasting op de gewrichten, hierdoor is een gezond gewicht even belangrijk als gezond eten. Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.


Goede voeding bij artrose

Er zijn bepaalde voedingsstoffen die nodig zijn bij het voorkomen/verminderen van artrose. Als je een tekort heeft aan deze voedingsstoffen, verzuurt uw lichaam. Hierdoor is uw zuur-base evenwicht niet in balans. Het zuurpercentage voor je lichaam moet 30% zijn. Is je zuurgehalte hoger? Dan zou je voedingsmiddelen moeten eten met een laag zuurgehalte, zoals groente, aardappel, fruit (niet te rijp), zaden, kruiden, bepaalde noten etc.


Groenten, vruchten en kruiden bij artrose

Voedingsmiddelen met een lichte ontstekingsremmende of beschermende werking zijn een verstandige keuze om toe te voegen aan uw menu bij artrose. Groenten en vruchten kunnen ondersteunen bij gewrichtsklachten. Denk hierbij aan rauwe knoflook, uien, broccoli, rode bieten, pompoen, verse peulvruchten, groene kool, avocado, etc.


Al eeuwen lang is verse gember een bekend volksmedicijn tegen gewrichtspijn. Door de actieve bestanddelen van gember verbetert de beweeglijkheid en vermindert het de pijn. De gele kleurstof curcumine bij het koken van kurkuma heeft een sterke ontstekingsremmende eigenschap. Als je dus kurkuma kookt, kun je er gerust wat extra aan toevoegen.


Omega 3 bij artrose

Het is erg belangrijk om veel voedingsmiddelen te eten met Omega 3-vetzuren. Omega-3 vetzuren beschikken over eigenschappen die ontstekingen remmen. Vissoorten zijn rijk aan Omega 3-zuren, zoals zalm, makreel, tonijn en haring. Schaaldieren hebben ook veel gezonde vetzuren. Schaaldieren die dat hebben zijn kreeft, garnalen, krab, gamba’s en Groenlipmossel. De Groenlipmossel bevat naast de bekende Omega 3-vetzuren nog zeldzame Omega 3-vetzuren. Hiernaast hebben schelpdieren nog bouwstoffen die goed zijn voor de gewrichten, zoals Glucosamine, Chondroïtine en Hyaluronzuur. Dit heeft in combinatie met het eten van extra verse groente wel een nadeel hebben, omdat er schadelijke effecten opheffen door de toxische stoffen die bij schaaldieren kunnen zitten.


Naast vis en schaaldieren heeft vlees ook vaak de gunstige vetzuren voor de gewrichten. Wat goed om te weten is dat het vlees meer Omega 3-vetzuren bevat als de dieren in meer vrijheid hebben geleefd. Biologisch vlees is daarom de beste keuze voor je voeding.


Omega 6-vetzuren beperken bij artrose

In Omega 6-vetzuren zitten meer verzuur dan in de voedingsmiddelen van Omega 3. Het is aan te raden om voedingsmiddelen met Omega 6-vetzuren met mate in te nemen. Producten die veel Omega 6-vetzuren bevatten zijn zonnebloemolie, margarine, zaden, noten, soja producten, granen etc. Deze voedingsmiddelen zijn echter wel nodig voor de onderhoud van de hersenen, goede werking van hart en bloedvaten en het zenuwstelsel. Ze zijn dus wel van belang voor uw gezondheid. Helemaal schrappen is dus geen optie.


Omega 6-vetzuren heeft een basis van linolzuur. Dit wordt in het lichaam grotendeels omgezet in arachidonzuur. Als er te veel van dit zuur in het lichaam zit, worden ontstekingsprocessen aangewakkerd. De werking van Omega 3-vetzuren worden door arachidonzuur ook geblokkeerd.


Vitamines ter ondersteuning bij artrose

Vitamine K is een goede ondersteuning bij artrose volgens de Universiteit van Surrey in Engeland. Op hun advies is het eten van boerenkool, spinazie en peterselie een goede manier om deze vitamines binnen te krijgen. Vitamine K is nodig voor speciale eiwitten. Deze eiwitten zijn aanwezig in de botten en kraakbeen. De kans op artrose is eerder aanwezig op het moment dat je een tekort heeft aan deze vitamine.


Vitamine D en E hebben ook een positieve invloed op de gewrichten. Vitamine D beïnvloedt het onderhoud van gezond kraakbeen, Vitamine E zorgt voor een stimulering in de aanmaak van kraakbeencellen en Vitamine E heeft een ontstekingsremmende werking.


Heb je last van gewrichtspijn en artrose? Project New Me helpt je graag!

Naast het een gezonde en gevarieerde voedingspatroon, is het ook belangrijk om in beweging te blijven. Project New me kan je hierin begeleiden naar een actieve leefstijl, dat rekening houdt met je klachten. Met als doel dat je dagelijkse activiteiten gemakkelijker gaan.
Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?Bron: join2move

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page