top of page

Dít is het beste tijdstip om te gaan trainen

Je moet natuurlijk vooral sporten wanneer het jou uitkomt. Wel zouden je sportprestaties beïnvloedt kunnen worden door het tijdstip waarop je gaat trainen.Als je druk bent, is het plannen van je trainingen soms nogal lastig. Je moet dan ook vooral sporten op de momenten dat jij er voldoende tijd en energie voor hebt. Wel is het interessant om te weten welk tijdstip mogelijk de beste sportprestaties oplevert. Voor mannen blijkt dit namelijk een ander tijdstip te zijn dan voor vrouwen.


Hormonen en biologische klok

Zoals we al zeiden moet je vooral sporten wanneer het jou uitkomt. Wel blijkt uit onderzoek dat vrouwen die buikvet willen verliezen het beste in de ochtend kunnen gaan sporten. Vrouwen die juist aan de spierkracht van hun bovenlichaam en aan hun gemoedstoestand willen werken zouden goed doen aan een avondtraining.

Uit het onderzoek bleek dat mannen wat minder gevoelig waren voor het tijdstip waarop de training plaatsvond. Zowel in de ochtend als in de avond nam de spierkracht tijdens een training toe. Wel verkrijgt de avond toch een lichte voorkeur.


Een avondtraining zorgt er volgens de onderzoekers namelijk voor dat je hartgezondheid en metabolisme verbeteren. Daarnaast zou trainen in de avond ook beter werken voor je gemoedstoestand en je energieniveau. Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk.


Sporten in de avond: stoom afblazen

Sporten in de avond levert, in vergelijking met sporten in de ochtend, andere gezondheidsvoordelen op. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat de gemiddelde mens later op de dag fysiek beter presteert. Je spierkracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit nemen in de loop van de dag toe. Hierdoor zal je training in de avond daarom waarschijnlijk net iets soepeler verlopen.


Hoe leuk je je werk ook vindt, een gemiddelde werkdag levert vaak ook stress op. In plaats van na een lange werkdag op de bank te ploffen is een avond work-out de perfecte manier om stoom af te blazen. De endorfines die je lichaam dan tijdens het sporten aanmaakt zorgen voor een betere stemming en hebben ook weer een positief effect op je slaap.


Avondtraining en testosteron

De meeste mannen weten dat het testosterongehalte in de ochtend het hoogst is. In de loop van de dag neemt de hoeveelheid testosteron af. Testosteron is een belangrijk hormoon dat onder andere van invloed is op je stemming. Lage testosteronniveaus zouden bijvoorbeeld eerder tot depressieve gevoelens kunnen leiden. Wil je je testosteron een boost geven? Uit dit onderzoek blijkt dat het testosteron hormoon sterk reageert op krachttraining in de avond.


Ben je vooral overdag aan het werk bent en heb je niet de mogelijkheid om in de ochtend of middag te gaan sporten? Een avond work-out zou dan helemaal geen gek idee zijn. Naast bovenstaande voordelen creëer je zo ook een positieve gewoonte die eventuele negatieve gewoontes vervangt. Je voorkomt dat je je gaat vervelen en net iets te vaak die koelkast induikt en/of naar je telefoon grijpt.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?
23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page