Nieuw onderzoek suggereert dat het tijdstip van je training een aanzienlijk verschil kan maken.
Mensen met diabetes worden vaak aangemoedigd om te sporten, maar er is een voorbehoud: omdat lichaamsbeweging het lichaam gevoeliger maakt voor insuline, kan het het risico vergroten dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt. Maar nieuw onderzoek gepubliceerd in Diabetologia suggereert dat het tijdstip waarop je traint een andere belangrijke factor kan zijn bij een betere controle van de bloedsuikerspiegel. En dat is voor iedereen van belang, niet alleen voor diabetici.
Nederlands onderzoek toont aan dat sporten in de avond beter is
De onderzoekers keken naar 775 mannen en vrouwen in de leeftijd van 45 tot 65 jaar oud, die een fitnesstracker kregen en in drie groepen werden geplaatst voor de timing van de training: ochtend, middag en avond. Ze vonden bij de ochtendsporters geen veranderingen in de insulineresistentie - wat betekent dat je lichaam niet reageert zoals het hoort op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert - maar zagen wel verbeteringen in de andere twee groepen. Degenen die 's middags matige tot krachtige lichamelijke activiteit uitvoerden, hadden 18 procent lagere insulineresistentie en de avondgroep deed het nog beter, met een vermindering van 25 procent in insulineresistentie.
'Onze resultaten suggereren dat het in de eerste plaats belangrijk is om fysiek actief te zijn, en bovendien kan het tijdstip van de dag van verder belang zijn voor een optimale metabole gezondheid', zo vertelt hoofdauteur van het onderzoek, Jeroen van der Velde van het Leids Universitair Medisch Centrum in Nederland.
Verrast door het grote verschil tussen middag en avond
Deze resultaten komen overeen met eerder onderzoek, voegde hij eraan toe, waaruit bleek dat bij high intensity interval training de meest gunstige effecten op de glucoseregulatie te zien waren bij middagactiviteiten versus de ochtend. Wat verrassend was, was het grote verschil tussen ochtend en avond, zei hij.
'We denken dat dit, althans gedeeltelijk, kan worden verklaard door het circadiane systeem van ons lichaam', zei van der Velde. 'Uit eerder onderzoek blijkt dat het spierstelsel en de oxidatieve systemen van ons lichaam worden beïnvloed door ons circadiane ritme, en hun piekactiviteit lijkt in de late namiddag te liggen. Dus vooral actief zijn in de middag en avond kan grotere metabolische reacties opwekken in vergelijking met actief zijn in de ochtend.
Maar hij voegt er wel aan toe dat lichaamsbeweging in de ochtend veel beter is dan helemaal geen lichaamsbeweging, en dat fysieke activiteit slechts een stukje van de puzzel is als het gaat om het beheersen van het circadiane ritme (en dus de bloedsuikerspiegel). Met name de timing van maaltijden en je slaap spelen ook een belangrijke rol.
Nog een opmerking: hoewel deze bevindingen het meest direct van toepassing zijn op mensen diabetes, is een verbeterde bloedsuikerbeheersing voor iedereen positief. Volgens verschillende adviescentra is een goed onderhouden bloedsuikerspiegel gekoppeld aan je stemmingsregulatie, energieniveaus gedurende de dag, slaapefficiëntie en preventie van ernstige chronische ziekten zoals hartaandoeningen en nieraandoeningen.
Lees ook onze blog over een betere slaap voor optimaal resultaat
Bron: Menshealth.com
Comments