top of page

Dumbbell shoulder pressSterke ronde schouders zijn onmisbaar bij een goed fysiek. Niet alleen maken ze de V-shape van het bovenlichaam compleet, het is ook een essentiële spiergroep bij heel veel oefeningen. De beste manier om die sterke schouders te kweken vraag je? Met de dumbbell shoulder press.


Zijn dumbbell shoulder presses goed voor je?

De shoulder press is een onmisbare oefening tijdens een schouder workout. Je traint hiermee onder andere de trapezius spier, de deltavormige spier (zichtbaar op je bovenarm) en de triceps. Het is een goede krachtoefening voor zowel fitness fanaten als atleten. De oefening heeft ook een positief effect heeft op je houding en is geschikt voor beginners als gevorderden.


Hoe doe je een dumbbell shoulder press?

Veel sporters voeren de shoulder press zittend uit, maar wij zeggen: ga lekker staan. Niet alleen omdat we al te veel te veel zitten op een dag, maar ook omdat je meer spieren activeert als je gaat staan.


  • Pak de dumbbells vast en ga stevig met je voeten op de grond staan, met je knieën licht gebogen.

  • Span je core aan en duw de gewichten in een rechte lijn omhoog, dus breng de dumbbells op het einde niet naar elkaar toe. Let er ook op dat je je ellebogen niet overstrekt als je de gewichten naar boven duwt.

  • Laat het gewicht weer langzaam zakken tot net boven je schouders.

  • Houd tijdens de gehele beweging je polsen recht.

  • Let op: je ellebogen blijven tijdens de oefening vóór je lichaam. Als je ze achter het lichaam plaatst, zet je teveel druk op het schoudergewricht.


Mocht je de press wel zittend doen, dan raden we het volgende aan:


  • Zet het bankje helemaal rechtop

  • Druk niet met de achterkant van je hoofd in het bankje tijdens de beweging. Zo voorkom je nekklachten.

  • Houd een rechte rug tegen het bankje aan.


Alternating dumbbell shoulder press

Op zoek naar extra uitdaging? De alternating press werkt praktisch hetzelfde als de shoulder press. Maar in dit geval duw je maar één dumbbell tegelijk naar boven. Een mooie uitdaging voor je core-spieren, want belangrijk is dat je je lichaam goed recht houdt tijdens de beweging. Zorg ervoor dat je niet naar de zijkant leunt terwijl je de dumbbell naar boven duwt.


Wat voor gewicht als beginner shoulder press?

Voor elke krachtoefening, waaronder de dumbbell shoulder press, is het juiste gewicht een gewicht waarmee je de laatste paar herhalingen wat meer moeite hebt, maar deze wel nog kunt uitvoeren zonder dat je techniek eronder lijdt.


Is 30 kg goed voor een dumbbell shoulder press?

Een goed gewicht voor een dumbbell shoulder press verschilt per persoon. Zoals we hierboven uitleggen is een goed gewicht het gewicht waarmee je moeite hebt met de laatste herhalingen, maar je de oefening wel nog altijd correct kunt uitvoeren.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page