top of page

In deze soorten fruit zitten de meeste eiwitten

Eiwitten zijn enorm belangrijke bouwstoffen voor onze spieren. Welk stuk fruit bevat lekker veel eiwitjes?Bij eiwitrijke voeding denk je al snel aan vlees, eieren, zuivel of shakies en reepjes. Maar hoe zit het eigenlijk met eiwitten in fruit? Bevatten appels, bananen en peren een grote hoeveelheid proteïne? Wij zochten het voor je uit.


Waarom eiwit belangrijk is

Eiwitten, oftewel proteïne, zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. In eiwitten zitten aminozuren die allerlei processen in je lichaam regelen en die nodig zijn voor de opbouw van cellen. Daarnaast dragen eiwitten ook bij aan het herstel van je spieren én aan spiergroei. Het Voedingscentrum raadt kracht- en duursporters daarom aan om iets meer eiwit te nuttigen dan de gemiddelde persoon. Vooral als je graag sprintjes trekt of gewichten optilt in de sportschool is eiwit extra belangrijk.


In welke voedingsmiddelen zit eiwit?

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. Maar dat wil niet zeggen dat je als vegetariër of veganist een probleem hebt. Er zijn ook tal van eiwitrijke plantaardige producten. Denk dan bijvoorbeeld aan sojabonen, tofu, linzen of noten. In lijstjes met producten waar veel eiwit in zit, kom je fruit echter zelden tegen. Zit hier dan helemaal geen eiwit in?


In deze fruitsoorten zit het meeste eiwit

Nee, zo slecht scoort fruit ook weer niet op het gebied van eiwitten. Vrijwel elk voedingsmiddel bevat in ieder geval een klein beetje eiwit. Maar een echte krachtpatser is fruit niet als je naar proteïne kijkt. Ondanks dat fruit niet bomvol met eiwitten zit, heeft het genoeg andere gezondheidsvoordelen en kunnen alle kleine beetjes helpen.


Dit zijn 10 fruitsoorten met relatief veel eiwitten


  • avocado: 3,6 gram eiwit per stuk (180 gram)

  • guave: 2,3 gram eiwit per stuk (90 gram)

  • banaan: 1,8 gram eiwit per stuk (165 gram)

  • kersen: 1,8 gram eiwit per schaaltje (200 gram)

  • granaatappel: 1,5 gram eiwit per stuk (150 gram)

  • grapefruit: 1,4 gram eiwit per stuk (150 gram)

  • sinaasappel: 1,4 gram eiwit per stuk (170 gram)

  • frambozen: 1,4 gram eiwit per schaaltje (100 gram)

  • kiwi: 0,7 gram eiwit per stuk (75 gram)

  • mandarijn: 0,4 eiwit gram per stuk (60 gram)


Zo maak je van fruit een eiwitrijke snack

Wil je de hoeveelheid eiwit uit je tussendoortje wat opkrikken? Combineer een stuk fruit dan bijvoorbeeld met een handje noten of kwark om er een eiwitrijke snack van te maken. Zo krijg je veel eiwitten én de gezonde vitamines en vezels uit fruit binnen. Win-win!


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page