Dit zijn de normale hartslag waarden als je slaapt.
De normale waarden voor de hartslag tijdens de slaap verschillen van die tijdens inspanning. In het algemeen wordt de hartslag beschouwd als een indicator van gezondheid en welzijn.
In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet welke waarden binnen de norm vallen en hoe hoog de hartslag tijdens slaap zou moeten zijn.
De hartslag tijdens de slaap is niet de hartslag in rust.
Je hartslag is een indicator voor de conditie van je hart. Elke hartslag resulteert in een hartslag. De hartslag in rust is de hartslag die je meet als je volledig ontspannen bent. Vanuit medisch oogpunt worden de volgende hartslagen per minuut als gezond en normaal beschouwd.
Volwassenen hebben normaal een hartslag in rust van 60 tot 80 slagen. De hartslag is afhankelijk van leeftijd en geslacht. Vrouwen hebben een iets hogere hartslag dan mannen. Hoe ouder je bent, hoe hoger je hartslag in rust kan zijn.
Als je gedurende lange tijd regelmatig aan sport doet of hebt gedaan, kan je hartslag in rust lager zijn. Een hartslag in rust van 50 voor atleten wordt als normaal beschouwd en is een indicator van een bijzonder hart-vriendelijke levensstijl.
Baby’s en kinderen hebben een veel hogere hartslag in rust dan volwassenen. Het begint bij ongeveer 130 en daalt tot ongeveer 100 tegen de leeftijd van vijf.
Hartslag tijdens slaap
De hartslag tijdens de slaap is soms zelfs lager dan de hartslag in rust. Tijdens de nacht worden veel activiteiten die zich in het lichaam afspelen, stilgelegd. Het hart heeft minder te doen. 10 slagen per minuut minder dan de hartslag in rust is heel normaal.
Terwijl de hartslag in rust voor een volwassene tussen 60 en 80 slagen per minuut moet liggen, kan deze tijdens de slaap dalen tot 45 Ã 55 slagen per minuut. Bij zeer atletische mensen kan het nog verder dalen omdat het hart beter werkt en dus minder slagen nodig heeft.
Er zijn echter ook fasen tijdens de slaap waarin de hartslag kan toenemen. Tijdens intense droomfasen, bijvoorbeeld, is een verhoogde hartslag mogelijk, gewoon door innerlijke spanning.
Als je hartslag in rust te hoog is
Een evenwichtige, relatief lage hartslag in rust wordt beschouwd als een indicator van goede gezondheid. Dit komt omdat hoe minder je hart hoeft te werken, hoe langer het dit werk goed kan doen. Als je hartslag te hoog of te laag is, kan dat verschillende oorzaken hebben.
Als je hartslag in rust boven de 100 is, kan het een pathologische verandering zijn. Het is belangrijk om dit door een arts te laten controleren. In sommige gevallen kan het te wijten zijn aan hartfalen, hyperthyreoïdie of hormonale onevenwichtigheden.
Andere factoren zoals chronische stress, het weer, infecties, de inname van cafeïne of thee, of taurineconsumptie verhogen ook de hartslag. Daarom moeten de omstandigheden waarin en het tijdstip waarop de pols wordt genomen, goed worden gekozen.
Als de hartslag te hoog is, kun je proberen dit tegen te gaan door uw levensstijl te veranderen. De belangrijkste maatregelen zijn regelmatige lichaamsbeweging, een gezonde voeding, minder alcohol en methoden tegen stress. Bovendien zijn er een paar huismiddeltjes die de hartslag kunnen helpen verlagen.
Als je hartslag te laag is
Bij sommige mensen is de hartslag ook permanent erg laag. Waarden van 50 slagen of meer zijn geen reden tot bezorgdheid. Maar als je vaak moe bent of je lusteloos voelt is het van belang om een arts te raadplegen.
Bij wedstrijdsporters kan de hartslag in rust zelfs 30 slagen per minuut bedragen. Bij deze mensen is het hart efficiënter door de constante training en is de hoeveelheid bloed die per slag wordt vervoerd groter.
Ziekten die onder de zorg van een arts moeten staan en die een te lage hartslag in rust kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld hypothyreoïdie, ontsteking van de hartspier of een kaliumtekort.
Ook geneesmiddelen zoals bètablokkers, opiaten of slaappillen en kalmerende middelen kunnen de hartslag aanzienlijk verlagen.
Hoe je hartslag te meten
Controleer regelmatig je hartslag in rust. Dit zal je helpen om te zien of alles binnen het normale bereik ligt. Je hebt geen speciale apparatuur nodig om je hartslag te meten. Alles wat je nodig hebt is een beetje tijd en een horloge met seconden.
Het beste is ’s morgens na het ontwaken en voor het opstaan je hartslag in rust te meten. Dit is het moment waarop je nog volledig ontspannen bent.
Plaats de wijsvinger en middelvinger van de ene hand net boven de pols aan de binnenkant van de andere onderarm. Je moet daar duidelijk je hartslag kunnen voelen.
Tel nu de slagen gedurende 15 seconden. Vermenigvuldig het getal met een factor vier om de hartslag per minuut te krijgen.
Dit is nog gemakkelijker met een fitnesstracker of Smartwatch. Je kunt zelfs ’s nachts je hartslag meten en opnemen.
Bron: Gezondblog.nl
Comments