top of page

Havermout pannenkoeken met banaan

Wil je genieten van een heerlijk en verantwoord ontbijt? Deze havermout-banaan pannenkoeken zijn dan perfect voor jou. Havermout, banaan, ei en melk zijn de basis ingrediënten van deze pannenkoekjes en maken samen een voedzaam, verantwoord en vooral lekker recept. Voor wat extra smaak voegen wij ook nog wat vanille-extract toe aan het beslag. Als je wilt kun je ook wat kaneelpoeder door het beslag mengen, dit is ook heel erg lekker.





Met dit recept maak je ongeveer 10 havermout pannenkoekjes, perfect voor een ontbijt voor twee personen.


Ingrediëntenlijst


1 rijpe banaan

2 eieren

snuf zout

½ tl vanille-extract en/of ½ tl kaneelpoeder

75 gr havermout

100 ml (plantaardige) melk

1 tl bakpoeder

boter, om in te bakken


Deze havermout pannenkoeken met banaan zijn ideaal als ontbijt. Je kunt ze ook met een klodder Griekse yoghurt, blauwe bessen en wat honing garneren. Maar ze zijn ook heel lekker met ander vers (zomer)fruit, een fruitcompote of met ahornsiroop.


Tip: je kunt deze havermout pannenkoeken invriezen! Handig als je bijvoorbeeld doordeweeks weinig tijd hebt om ontbijt te maken en snel maar wel lekker wilt ontbijten. Verdubbel het beslag, maak extra pannenkoekjes en vries ze in voor een later moment.


Bereidingswijze:

De makkelijkste manier om het beslag voor deze havermout pannenkoekjes te maken is met een blender of staafmixer. Zo maak je simpel een mooi, glad beslag van de havermout, de banaan en de andere ingrediënten. Gebruik je geen blender of staafmixer? Dan kan je in plaats van havermoutvlokken ook havermeel gebruiken.


In traditioneel pannenkoeken beslag wordt vaak bloem gebruikt, maar hier gebruik ik havermout. Terwijl bloem weinig vezels heeft, is havermout juist vezelrijk. Deze pannenkoekjes zijn dus ideaal als je op zoek bent naar een meer verantwoord ontbijt. Daarnaast is havermout van nature glutenvrij. Let wel op: niet alle havermout is glutenvrij als je het koopt. Kijk dus altijd goed wat er op de verpakking van havervlokken of havermeel staat.


In het recept staat dat je 100 ml melk nodig hebt om een beslag te maken voor ongeveer 10 havermout pannenkoekjes. Je kunt hiervoor melk van jouw keuze gebruiken. Denk aan gewone melk zoals volle of halfvolle melk, maar ook een plantaardige melk als haver- of amandelmelk werken prima voor dit recept.


  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender of in een kom als je een staafmixer gebruikt. Mix alles tot een glad beslag.

  • Gebruik je geen blender of staafmixer? Doe dan eerst de banaan in een kom en prak deze fijn met een vork.

  • Meng vervolgens met een garde de rest van de ingrediënten erdoor.

  • Meng alles goed tot je een glad beslag hebt.

  • Verwarm een koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Zorg dat de pan goed heet is voordat je het beslag erin doet! De belangrijkste reden waarom de eerste pannenkoek vaak mislukt, is namelijk de pan niet voldoende tijd geven om op te warmen.

  • Giet met een soeplepel drie kleine hoopjes beslag in de pan. Laat de havermout-pannenkoekjes rustig bakken op matig vuur tot de bovenkant droog is.

  • Keer ze met behulp van een spatel om en bak ook de andere kant.

  • Serveer de havermout pannenkoeken (lauw)warm met yoghurt, bessen en honing of met een andere lekkere garnering van jouw keuze.

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page