Ben je voortaan weer een blessure armer.
Waar we vroeger nog lekker op het land banjerden, zitten we nu de hele dag achter onze laptop en maken we onnatuurlijke bewegingen met onze armen en handen. Gevolg? Een muishand of tenniselleboog. En dat is geen pretje. Gelukkig hebben Deense onderzoekers mogelijk de oplossing gevonden voor deze pijnpunten.
Beiden zijn een veelvoorkomende blessure onder mensen die voor hun werk herhaaldelijke bewegingen met hun pols of elleboog moeten maken. Ongeveer vier procent van de werkenden die achter de computer zit en acht procent van fabriekswerkers ontwikkelen onderarmblessures. Hoe monotoner het werk en hoe meer stress er bij betrokken is, hoe groter de kans op een blessure.
Krachttraining als pijnstiller
De onderzoekers hadden in een eerdere studie al ontdekt dat chronische nekpijn veroorzaakt wordt door een ongebruikelijk type spiervezel – grote en langzame spiervezels die geen goede bloedtoevoer hebben. Dit soort spiervezels ontwikkelt zich als gevolg van overbelasting en de veroorzaakte pijn. De oplossing? Krachttraining, vermoedden de onderzoekers. Hiermee zou je gezondere spiervezels kunnen ontwikkelen en de pijn verminderen.
En zo geschiedde. De wetenschappers voerden een experiment uit om deze theorie te testen. Ruim vijfhonderd productiemedewerkers die continu op hun computer werkten of mechanische machines bedienden werden voor het onderzoek geworven. Allen hadden een muisarm of een tenniselleboog.
Pompende proefpersonen
Een deel van de proefkonijnen – ruim de helft – moest twintig weken lang, drie keer per week trainen. Men moest voor twintig minuten lang polsexenties, lateral raises, front raises, shoulder shrugs en reverse flies doen. De overige proefpersonen deden de hele periode geen training.
Wat bleek? De pijn van de pompende proefpersonen nam tijdens de twintig weken krachttraining geleidelijk af. Bij de werknemers met ernstige pijn verhoogde de krachttraining de kans op herstel met een factor 4 tot 6. Bovendien wonnen de proefpersonen flink aan kracht. Naarmate de trainingsperiode verstreek, verdubbelde het aantal kilo’s in gewichten waarmee ze de oefeningen deden. Die krachttoename zorgt mogelijk voor een lagere spanning op spieren en gewrichten, stellen de Deense onderzoekers. Oftewel: minder laptoppen, meer trainen.
Blijf je last houden van een blessure? Neem dan contact op met je huisarts of een Personal Trainer.
Bron: Womenshealth
Comentarios