top of page
Foto van schrijverprojectnewme

Poké bowl met zalm, avocado en sojaboontjes






Poké bowls zijn al een tijdje je-van-het en wij snappen wel waarom: het is het makkelijke broertje van sushi en je kunt er zóveel kanten mee op. Wij maken vandaag een poké bowl met zalm, avocado, sojaboontjes en zeewiersalade. 


Ingrediënten

Voor 4 poké bowls


Voor de rijst:

250 gram sushirijst

400 ml water

5 eetlepels rijstazijn

1 theelepel zout

1 theelepel kristalsuiker


Ter garnering:

300-350 gram zalmfilet (zo vers mogelijk)

1 eetlepel mayonaise

2 eetlepels sojasaus

1/4 theelepel Sriracha (of een andere hot sauce)

1/4 theelepel sesamolie

Sap van een 1/4 limoen

175 gram sojaboontjes

1 avocado

1 bakje zeewiersalade (ongeveer 125 gram)

8 radijsjes

3 eetlepels rijst azijn

1 eetlepel kristalsuiker

Sesamzaadjes en chili flakes ter garnering (optioneel)


Van poké bowls krijgen we nooit genoeg.

Het is licht en fris, maar als je het goed doet zit een poké bowl ook vol hartige umami, waardoor je goed vol zit. 



Zo maak je deze poké bowl

Houd er rekening mee dat de rijst na het koken nog moet afkoelen. Dit kan al gauw een uur duren.

Spoel de rijst grondig af in een zeef of vergiet onder de kraan.

Zodra het water dat ‘uit’ de rijst komt volledig transparant en dus schoon is, kun je de rijst gaan koken.

Doe samen met de 400 milliliter water in een pan en breng aan de kook.

Zet het vuur vervolgens laag en kook de rijst 15 minuten. Draai het vuur uit en laat nog 10 minuten zo staan met de deksel op de pan.

Verwarm ondertussen in een ander pannetje de rijstazijn met het zout en de suiker, totdat de suiker is opgelost.

Dit is de dressing voor de rijst.


Giet de dressing over de rijst en roer een paar keer om. Laat afkoelen (desnoods in een grote schaal, dat gaat iets sneller) tot kamertemperatuur.

Meng ondertussen de mayonaise met de sojasaus, Sriracha, sesamolie en limoensap.

Snijd de zalm in kleine blokjes van 1 x 1 centimeter en marineer in het mayonaisemengsel.

Verwarm in een pannetje de rijstazijn met de suiker en snijd de radijsjes in dunne plakjes.

Marineer vijf tot tien minuten in de zoete azijn. Snijd de avocado in plakjes.

Schep de enigszins afgekoelde rijst (liever nog een klein beetje warm, dan koud) in kommen.

Verdeel hierover de zalm, de avocado, de sojaboontjes, radijsjes en de zeewier.

Top de poké bowl met sesamzaadjes en eventueel chili flakes en serveer meteen.


Eet smakelijk!


Bron:Culy.nl

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page