top of page

Senioren Fit - Nieuw bij Project New Me

Gezond en sterk oud worden? Dan is krachttraining cruciaal.

Niet alleen voor senioren - ook voor jong en oud - starters - blessurepreventie.Waarom is krachttraining cruciaal? (voor iedereen!)

Met elke extra verjaardag neemt de kans op een bezoekje van Magere Hein toe. Een nogal cru gegeven, maar waar. Al helemaal als je de pensioengerechtigde leeftijd bent gepasseerd liggen vele gevaren op de loer. We nemen allemaal voor lief dat dit het risico van ouder worden is, maar waardoor neemt die kans toe? En kunnen we die kans reduceren?


Ziektes, zoals kanker, spelen een grote rol. Maar ook ongelukken, hartaanvallen en longproblemen kunnen je de das omdoen. En ook al heb je op lang niet altijd invloed op een van deze factoren, sommigen zijn wel afhankelijk van je levensstijl. Zo kan een flinke verkoudheid het einde betekenen als je immuunsysteem je in de steek laat. En dat gebeurt, zo ontdekten Italiaanse onderzoekers, sneller naarmate je ouder wordt: je immuunsysteem holt met de jaren achteruit.


Krachtige oudjes

Maar dat is geen excuus om de handdoek in de ring te gooien. Gelukkig ontdekten de Italianen wat je zou kunnen doen om die achteruitgang van je immuunsysteem tegen te gaan.


Zo namen ze bloed af van mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie van 90 tot 106 jaar -de échte oudjes. In het bloed stopten ze kankercellen en keken vervolgens hoe hun immuunsysteem daarop reageerde. En wat bleek? Hoe ouder de deelnemers waren, hoe slapper het immuunsysteem ingreep. Tot zover geen 'eureka' momentje.


Maar de onderzoekers ontdekten ook dat hoe meer spieren de onderzochte ouderen hadden, hoe meer immuuncellen aangetroffen werden in hun bloed. Dit lijkt de suggestie te wekken dat je de achteruitgang van je immuunsysteem een halt kunt toeroepen door krachttraining. Hierbij plaatsten de onderzoekers wel een kanttekening: meer spiermassa betekende meer immuuncellen, maar die spiermassa had geen invloed op de effectiviteit waarmee die immuuncellen de kankercellen doodden.


Onvoorziene factor

En daar hielden de ontdekkingen niet op. Zo vonden de onderzoekers ook dat de vitamine D-spiegel effect had op het immuunsysteem van de ouderen. Hoe meer vitamine D er in het bloed van de deelnemers aanwezig was, des te meer immuuncellen ze aantroffen. En in tegenstelling tot de immuuncellen van de gespierde oudjes, vielen deze immuuncellen de kankercellen wél aan.


Zoals reeds eerder gezegd: het is een verouderd onderzoek. Wel lijkt het erop dat spiermassa bijdraagt aan het intact houden van een gezond immuunsysteem. We zullen het niet snel weten vanwege het oneindige aantal variabelen, en de lastige onderzoeksgroep. Ook blijft het vinden van keiharde verbanden altijd moeilijk: wie zegt dat er geen externe factor aan het werk is die de onderzoekers over het hoofd zien?


Toch durven wij te concluderen dat krachttraining -op welke leeftijd dan ook- belangrijk is voor een gezonde levensstijl. Belangrijk voor je immuunsysteem, en het houdt je jong en vitaal. En bovenal: hoe sterker je bent, hoe kleiner de kans op ongelukken als vallen (een veelvoorkomende doodsoorzaak onder ouderen).


Oftewel: lekker blijven trainen, ongeacht je leeftijd. Zo blijf je het jaarlijks toenemend aantal kaarsjes op de taart met gemak uitblazen.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page