top of page

Snel buiten adem?

Ben je de laatste tijd snel buiten adem? Hier lees je alles over de mogelijke oorzaken én oplossingen.



Wanneer je na het proberen van een nieuwe workout buiten adem bent, kijk je daar vast niet vreemd van op. Maar hoe kan het dat je soms al naar adem moet happen nadat je de trap op bent gelopen? Of nadat je vijf minuutjes hebt gesprint om de trein te halen? In dit artikel leggen we uit waarom je buiten adem raakt van inspanning, wat de oorzaken kunnen zijn als je snel buiten adem raakt en hoe je ervoor kan zorgen dat je hier minder last van hebt.


Waarom buiten adem bij inspanning?

Als je een sprintje trekt om de trein te halen en je hebt nog maar een paar minuten, is de kans groot dat je daarna echt even op adem moet komen. Hierover hoef je je geen zorgen te maken: De eerste vijf minuten ben je kortademig omdat je lichaam nog niet klaar is voor die inspanning. Sporters doen ook altijd een warming-up om een wedstrijd goed te kunnen spelen. Zodra je begint met een zware inspanning zonder warming-up. Ja, dan voel je je de eerste vijf minuten niet prettig.


Door een warming-up te doen krijgen je spieren de kans om warm te worden en verhoog je je hartslag en ademhaling geleidelijk. Dus wanneer je s ’ochtends vaak haast hebt kun je beter vijf minuten eerder opstaan. Dan heb je nog tijd om een warming up te doen voordat je naar de trein sprint.


Waarom ben ik zo snel buiten adem?

Als je ook bij lichte inspanning snel buiten adem bent kan dat verschillende oorzaken hebben. Wij zetten de vier meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje:


1. Verkeerde ademtechniek

Indien je te snel en hoog ademt tijdens inspanning kun je daar kortademig door worden. Denk bijvoorbeeld aan de keren dat je nog snel even de trap op rende om wat te pakken om vervolgens hijgend boven aan te komen. Zodra je naar boven loopt, kost dat even extra energie. Vaak nemen mensen een teug lucht, rennen snel naar boven en komen dan helemaal kapot aan omdat ze niet doorademen. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van je ademritme en je snelheid van ademen.


2. Gebrek aan conditie

Een slechte conditie kan er ook voor zorgen dat je sneller buiten adem bent. Het kan zijn dat je conditioneel heel krap bent. Als je geen conditie hebt, een dikke buik en 100 meter moet rennen om de bus te halen. Dan kun je je voorstellen dat je heel snel buiten adem bent.


3. Slecht getrainde spieren

Lijk je de laatste tijd steeds vaker adem te kort te komen? Dan kan dit liggen aan je spieren, of eigenlijk het gebrek daaraan. De kwaliteit van je spieren, en de mate van getraindheid bepaalt je adembehoefte. Dus als je hele slechte getrainde spieren hebt, dan heb je bij de minste inspanningen, zoals stofzuigen, al enorm veel adem nodig. En dat geeft dat een kortademig gevoel.


4. Onderliggende gezondheidsproblemen

Ook een onderliggende aandoening of ziekte kan er ook voor zorgen dat je snel moe of buiten adem bent. Bij het zuurstoftransport door je lichaam zijn drie orgaansystemen betrokken. Je longen, je hart en bloedsomloop en je spieren. Als in een van die organen iets niet goed meer werkt, bijvoorbeeld als je hart niet goed pompt of je een longziekte hebt, kun je ook last krijgen van kortademigheid. Dat maakt dat het altijd heel belangrijk is dat eerst een dokter kijkt.


Waar kan kortademigheid op duiden?

Kortom, snel buiten adem zijn kan verschillende oorzaken hebben. Hoewel een verkeerd adempatroon een van die oorzaken is, wordt deze vaak over het hoofd gezien. Dat is heel vervelend want verkeerd ademen kan naast kortademigheid ook andere klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid of steken op de borst veroorzaken.


Heel veel dokters, huisartsen en specialisten zijn onvoldoende bekend met het begrip disfunctioneel of verkeerd ademen. Om die reden kan het zo zijn dat je niet de juiste behandeling krijgt en onnodig lang met klachten blijft rondlopen. Daarom is het belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat deze klachten ook veroorzaakt kunnen worden door een verkeerde ademhaling. De awareness begint bij een patiënt die denkt: Hé, dat zou misschien iets met mijn ademhaling kunnen zijn.


Hoe raak je minder snel buiten adem?

Is er geen onderliggende oorzaak gevonden en wil je minder snel buiten adem raken? Dan kun je een aantal dingen doen. Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om veel te bewegen. Dus iedere dag even actief te zijn. Bewegen is niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je spieren. Win-win dus!


Ga je je conditie verbeteren? Goed bezig, maar let wel op je ademhalingstechniek. Als je jezelf gaat inspannen, hoor je eerst dieper te gaan ademen en pas als het zwaarder wordt, sneller. Sommige mensen gaan meteen te snel ademen bij inspanning. En niet dieper. En daar word je heel kortademig van. Let ook op die spieren die je gebruikt tijdens het ademhalen. Bij inspanning activeren de hulpademspieren hoger op de borstkas, waardoor de borstkas flink beweegt. Sommige mensen ademen dan enkel met de borstkas. De buik staat dan stil en het middenrif wordt niet gebruikt, dat kan voor een vervelend, kortademig gevoel zorgen.


Blijf je last houden van kortademigheid? Ga dan eens langs bij de huisarts om je klachten en zorgen te bespreken. De awareness begint bij jezelf!


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page