top of page

Hoe lang duurt het voor je weer fit bent als je lang niet hebt gesport?

Heb je er tijdens je vakantie met de pet naar gegooid? Geen paniek, je bent zo weer back on track.We hebben allemaal weleens die periode gehad waarin onze sportschoenen meer stof verzamelden dan zweet. Het leven kan soms druk en veeleisend zijn, en tja... sporten staat dan niet altijd op je prioriteitenlijstje. Maar wat gebeurt er met ons lichaam als we een tijdje niet sporten, en hoe lang duurt het eigenlijk om weer fit te worden?


De gevolgen van een fitness break

Laten we eerlijk zijn: het kan een beetje demotiverend zijn om te zien hoe snel je fitheid afneemt als je een pauze neemt van je sportroutine. Meestal begint je lichaam na ongeveer twee weken zonder training al veranderingen te ondergaan. Je hartslag in rust stijgt en je spiermassa begint beetje bij beetje af te nemen. Toch betekent dit niet dat je helemaal opnieuw hoeft te beginnen zodra je besluit weer te gaan sporten.


Hoe lang duurt het om weer fit te worden?

Het goede nieuws is dat je lichaam een fantastische eigenschap heeft: spiergeheugen. Als je in het verleden actief bent geweest en vervolgens een pauze hebt genomen, kun je vaak sneller weer in vorm komen dan iemand die helemaal opnieuw begint. Zijn al die workouts toch niet voor niets geweest.


Gemiddeld duurt het met intensieve workouts zo'n 10 tot 14 dagen om de helft van je fitheid weer terug te krijgen. Valt mee, toch? Dit geldt met name als je je concentreert op consistentie en geleidelijke vooruitgang. Begin niet met te zware gewichten of te intensieve trainingssessies om blessures te voorkomen.


Hoe zit het met je motivatie?

  • Stel realistische doelen - begin met haalbare doelen en werk geleidelijk naar meer ambitieuze prestaties.

  • Varieer qua training - probeer verschillende soorten oefeningen om het interessant te houden en verschillende spiergroepen aan te spreken.

  • Luister naar je lichaam - negeer eventuele pijnsignalen niet. Rust en herstel zijn net zo belangrijk als training. Als je het opbouwen overhaast, moet je misschien wel vanwege een blessure opnieuw een pauze inlassen.

  • Consistentie is de sleutel - houd een regelmatig trainingsschema aan.

  • Genieten - onthoud waarom je begonnen bent met sporten. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.


Dus hup, ga lekker sporten

Het kan een beetje ontmoedigend zijn om weer fit te worden na een pauze, maar met de juiste mindset en aanpak kun je snel weer op de goede weg zijn. Onthoud dat het belangrijkste is om te genieten van het proces en je vooruitgang te vieren, hoe klein die ook mag lijken. Dus trek die sportschoenen aan en begin aan je reis naar een fittere en gezondere versie van jezelf. You can do it!Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?
11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page