top of page

Waarom je van lightproducten niet per se afvalt

Lightproducten lijken op het eerste gezicht ideaal: minder suiker, minder vet, minder calorieën – dus perfect om af te vallen, toch? Helaas is het niet zo simpel. Ondanks hun “lichte” label dragen deze producten lang niet altijd bij aan gewichtsverlies. In sommige gevallen kunnen ze zelfs averechts werken. In deze blog leggen we uit waarom dat zo is.



Compensatiegedrag: “Ik mag dit wel”


Een van de grootste valkuilen bij lightproducten is compensatiegedrag. Mensen denken al snel: “Ik eet iets lichts, dus nu mag ik later iets extra’s.” Of ze nemen een dubbele portie omdat het toch minder calorieën bevat. Op die manier wordt het caloriebesparende effect van het lightproduct vaak weer ongedaan gemaakt.


Voorbeeld:

Je drinkt een light frisdrank bij je lunch, maar besluit daarna een koekje extra te nemen “omdat je zo goed bezig was”. Dat koekje bevat vaak méér calorieën dan je met de lightversie hebt uitgespaard.


Kunstmatige zoetstoffen en je brein


Veel lightproducten bevatten kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose of stevia. Ze leveren weinig tot geen calorieën, maar bootsen wel de smaak van suiker na. Dat lijkt ideaal, maar het effect op je hersenen is ingewikkelder dan je denkt.


Onderzoek suggereert dat zoetstoffen je hersenen laten denken dat er energie aankomt – maar die komt vervolgens niet. Daardoor kan je lichaam alsnog op zoek gaan naar “echte” energie, wat leidt tot extra trek of snackgedrag.


Bovendien kan langdurig gebruik van zoetstoffen je smaakperceptie beïnvloeden: je raakt gewend aan extreem zoete smaken, waardoor natuurlijke, minder zoete voedingsmiddelen minder aantrekkelijk worden.


Light, maar niet verzadigend


Een ander probleem is dat lightproducten vaak minder vet of suiker bevatten, maar daardoor ook minder verzadigend zijn. Vetten en suikers spelen een belangrijke rol bij het verzadigingsgevoel. Als een product daar minder van bevat, blijf je sneller met een “leeg” gevoel zitten, wat kan leiden tot tussendoor eten.


Sommige lightproducten bevatten wel veel lucht of volume om dit te compenseren, maar dat is vaak geen blijvende oplossing voor een voldaan gevoel. Daardoor grijp je sneller weer naar iets anders – en stapelen de calorieën zich alsnog op.


Wat werkt dan wél?


Als je wilt afvallen, zijn licht bewerkte, voedzame producten en een gezond eetpatroon vaak effectiever dan focussen op light-etiketten. Denk aan:


Onbewerkte voeding met voldoende eiwitten en vezels (zoals groenten, volkoren granen, peulvruchten en mager vlees)

Voldoende water drinken

Regelmaat in je eetpatroon

BBewust omgaan met portiegroottes


Conclusie


Lightproducten zijn niet per se slecht – ze kunnen handig zijn in specifieke situaties – maar ze zijn géén magische oplossing voor gewichtsverlies. Door compensatiegedrag, misleidend verzadigingsgevoel en het effect van kunstmatige zoetstoffen kunnen ze je zelfs tegenwerken. Wil je echt resultaat? Dan helpt een bewust en gebalanceerd voedingspatroon veel meer dan het blind kiezen voor "light".


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?

댓글


bottom of page