top of page

"Hardloopschoenen horen niet thuis in het krachthonk"

Een goede workout begint met de juiste schoenkeuze.Wie op YouTube video's bekijkt over squats en deadlifts zal weinig voorbeelden zien van instructeurs op hardloopschoenen of hippe sneakers. Wie echter een rondje door de lokale sportschool loopt, ziet precies het tegenovergestelde. Op een paar uitzonderingen na, traint bijna iedereen op sportschoenen, zoals ze in de volksmond worden genoemd. Dat lijkt wellicht een goede zet, maar in de praktijk is dat 'verre van verstandig, als je van plan bent om krachttraining te doen. Zulke schoenen zijn helemaal niet gemaakt voor krachttraining.


Hardloopschoenen en sneakers voor krachttraining

Het probleem begint bij het feit dat hardloopschoenen (sneakers idem) gemaakt zijn om (hard)lopen comfortabeler te maken. Alle demping van deze schoenen helpt om de impact op je botten en gewrichten te minimaliseren - met als gevolg dat jij lekkerder loopt en veilige kilometers kunt maken. Duidelijk, toch? Laten we nu inzoomen op krachttraining.


Voor krachttraining heb je het tegenovergestelde nodig: stabiliteit. Dit is belangrijk om de oefening op de juiste manier te kunnen uitvoeren. Als je een schoen hebt met een zachte zool, zak je te diep weg bij zware oefeningen en ben je direct alle stabiliteit kwijt. Je enkels en knieën kunnen hierdoor gevaarlijk naar binnen komen. Dit kan je naast veel krachtverlies, ook nare blessures opleveren. Oftewel, hardloopschoenen horen niet thuis in het krachthonk.


"Stabiliteit zorgt ervoor dat je beter en méér kracht kunt leveren."


Mocht dat je nog niet genoeg afschrikken, denk dan ook even aan alle potentiele gains die je misloopt. Stabiliteit zorgt ervoor dat je beter en méér kracht kunt leveren. Dit betekent uiteindelijk dat je meer gewicht per kunt per sessie kunt verplaatsen. Deze toename in trainingsintensiteit zorgt logischerwijs voor meer progressie op het gebied van kracht en spiergroei.


Met andere woorden: voor krachttraining met gewichten heb je helemaal niets aan dempende hardloopschoenen of sneakers. Je kunt beter opzoek gaan naar een schoen waarmee je wél een goed fundament creëert om gewicht te verplaatsen.


De keuze voor krachttraining

Advies voor zware krachttraining: Schoenen met een volledig platte en harde zool. Converse All Stars bijvoorbeeld, zijn een goede en goedkope keuze voor krachttraining. De zolen zijn keihard en plat als een dubbeltje. Zo lang je geen sprints of sprongen maakt tijdens een workout, is dit wat je nodig hebt. Voor gewone krachttraining heb je in principe geen dure schoenen nodig, al zijn powerliftschoenen uiteraard wel het geld waard voor gevorderde lifters.


Toch is er nóg een betere optie, waarvoor je niet naar de winkel hoeft. Train bijvoorbeeld op blote voeten, als de sportschool het toestaat. Hierdoor kun je precies voelen wat je doet als squat of deadlift. Als het mag: probeer het. En ervaar de stabiliteit.


CrossFit is een uitzondering

Toch zijn er ook krachttraining-varianten, waarbij je het bovenstaande advies volledig kunt negeren. Voor CrossFit-achtige activiteiten, adviseren we géén sneakers of hardloopschoenen. En met All Stars of blote voeten ga je het ook niet redden. Deze sport is zo dynamisch dat je binnen een kort tijdsbestek soms zwaar moet liften en daarna moet sprinten of klimmen. Schoenen wisselen is niet erg praktisch voor een WOD. Daarom kun je het beste voor Nano’s of Metcon’s kiezen. Die zijn hard genoeg om te liften en zacht genoeg om te rennen. Lekker All-round, dus.


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page