top of page

5 redenen waarom krachttraining cruciaal is voor íedereen

De grote voordelen van smijten met gewichten


Als je aan krachttraining denkt, denk je misschien aan grote, gespierde (kreunende en steunende) mannen in het krachthonk in de sportschool die smijten met zware gewichten. Niet gek, want een groot deel van de gymfanaten past binnen dit stereotype. Maar gelukkig wordt de groep krachtsporters steeds groter en diverser, want krachttraining is cruciaal - voor iedereen. Ook voor jou!


5 redenen waarom krachttraining cruciaal is


1. Krachttraining maakt je leven makkelijker


Door met gewichten te smijten worden je spieren sterker. En daar heb je ook voordeel bij in het dagelijks leven. Functionele oefeningen als bijvoorbeeld squats of deadlifts leren je hoe je met de juiste houding een zwaar gewicht van de grond optilt. Je kunt gemakkelijker zware (boodschappen)tassen de trap op tillen, mensen inhalen op de fiets wordt een eitje en je lichaamshouding wordt er beter én sterker van. Krachttraining moet je dan ook niet zien als sport om je lichamelijk voorkomen te ‘verbeteren’, maar om alledaagse bewegingen te versterken.


2. Afvallen? Krachttraining!


Afvallen is simpelweg meer calorieën verbranden, dan dat je binnenkrijgt. En het mooie van krachttraining is dat je energie tijdens én vooral ook na het trainen verbrandt - in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen. Hoe dan? Doordat je spieren kweekt! En spieren verbranden ook calorieën in rusttoestand. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je gedurende de dag verbrandt, zonder dat je hiervoor (nog) aan het werk bent. Spieren kweken is dus cruciaal als je wilt afvallen. Mocht je je (nog) niet helemaal comfortabel in de gym voelen: probeer eens Personal Training.


3. Strakke buik, benen en billen door krachttraining


Krachttraining voor mannen focust veelal op een flinke torso met sterke armen, krachttraining voor vrouwen richt zich meer op een strakke buik en stevig achterwerk. Ondanks dat er aardig wat HIIT-lesjes, bootyklasjes en hardloopsessies worden verslonden, gaat cardio je hier niet bij helpen. Niet dat deze vormen van trainen niet goed voor je zijn, in tegendeel: je krijgt er een ijzersterk uithoudingsvermogen van. Maar meer definitie krijg je toch echt voornamelijk door krachttraining. Voor de ladies onder ons; als je een strakkere buik, sterkere benen en grotere billen wilt, is krachttraining cruciaal. En je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je ‘te gespierd’ wordt. Om zo gespierd te worden moet je héél véél trainen en héél véél eten – en dat haal je niet zomaar. Van een aantal zware squats krijg je hooguit een iets sterker achterwerk. Ideaal, toch?


4. Voel je beter door krachttraining


Krachttraining kun je zien als een spelletje, net zoals voetbal, dansen of zwemmen. In het begin is het even wennen, maar zodra je het door begint te krijgen wordt het steeds leuker en uitdagender. Je wilt steeds jezelf keer op keer naar een hoger niveau tillen. De doelen bij krachttraining zijn vaak concreet, wat extra motiverend werkt. Heb je eindelijk dat ene gewicht kunnen tillen? Dan roept de volgende uitdaging. Daarnaast zie je – vooral in het begin – haast elke week wel vooruitgang in jouw kracht en dit werkt verslavend. Pas wel op dat je niet doorslaat hierin, want dat is weer de andere kant van gezond. Train bijvoorbeeld niet elke dag, en gun je lichaam voldoende rust. Juist dan groeien je spieren! Moeite met drukke gyms? Kom eens bij ons trainen in de PT-Studio.


5. Verminder cellulitis


Cellulitis is iets waar je soms mee te maken kunt krijgen. Het zijn, simpelweg, gezwollen vetcellen die de bloedsomloop verhinderen. Vetcellen kun je niet – zonder ingreep – verwijderen, je kunt ze alleen verkleinen. En krachttraining voor vrouwen kan hierbij helpen. Trainen stimuleert de bloedsomloop en ook maakt spiergroei de huid strakker. Deukjes in je billen? Doe de cellulite challenge


Oftewel: met gewichten smijten is voor iedereen, elk geslacht, elke leeftijd, elke afkomst. En laat je niet afschrikken door krachtpatsers, want die kijken waarschijnlijk toch het meeste naar zichzelf. Richt je op jezelf, op jouw doelen en uiteindelijk zal je plezier uit het resultaat, maar ook het trainen zelf krijgen.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page