top of page

Trainen met apparaten of met losse gewichten? Wat is beter?

Veel oefeningen zijn op meerdere manieren uit te voeren. Een belangrijke tweedeling daarbij is: kies je voor een variant met losse gewichten, of ga je op een apparaat aan de slag? Veel mensen hebben hier nogal sterke meningen over, maar het is niet eenvoudig te zeggen wat de beste keuze is.

Beide methodes hebben zo hun voordelen en hun nadelen. Wat voor jou het beste werkt, is zoals gewoonlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren! Vandaag zetten we alle voor- en nadelen van apparaten en losse gewichten voor je op een rijtje. Op die manier kun je de keuze maken die voor jou het beste werkt.


Voordelen van apparaten

Over apparaten wordt door die-hard sporters soms wat laatdunkend gedaan, maar dat is niet geheel terecht. Apparaten hebben namelijk wel degelijk voordelen. Eén daarvan is dat ze simpelweg makkelijker te gebruiken zijn. Je kunt er vrijwel direct mee aan de slag, ook als je een beweging nog niet heel goed kent.


Beginners kunnen daarom goed trainen zonder kans op blessures door een verkeerde techniek. Daarnaast kunnen apparaten gebruikt worden om spieren heel geïsoleerd te trainen. Dat is niet alleen handig voor specifieke aanzet van bepaalde spieren, maar ook voor het trainen met een blessure. Door de juiste apparaten te kiezen, kun je de blessure ontzien en toch blijven trainen.


Nadelen van apparaten

De voordelen van apparaten kunnen in sommige omstandigheden echter ook juist de nadelen zijn. Geïsoleerd je spieren trainen zorgt er voor dat je juist minder functionele kracht kweekt. Je traint immers alleen de hoofdspieren, niet de kleinere hulpspieren die mee werken om het gewicht in balans te houden.


Een tweede nadeel is dat je met apparaten snel ‘gedachteloos’ gaat trainen. Dat betekent dat je training minder effectief is, én dat de kans op blessures juist kan toenemen.


Voordelen van gewichten

Hoe zit het dan met losse gewichten? Die hebben eigenlijk precies de voordelen die apparaten niet hebben. Het belangrijkste van losse gewichten is dat ze je dwingen om een beweging helemaal zelfstandig uit te voeren. Je weet daardoor zeker dat ook alle betrokken hulpspieren in actie moeten komen.


Dat vergroot niet alleen je functionele kracht, maar ook je algemene balans en je houding. Een ander voordeel is dat je gedwongen wordt om je gedachten bij de oefening te houden. Dat zorgt dat je de beweging altijd gefocust uitvoert.


Nadelen van gewichten

Ook gewichten zijn echter niet zonder nadelen. Eén van de grootste problemen is juist die zelfstandigheid die je bij het uitvoeren van een beweging hebt. Wanneer je de techniek niet goed beheerst, kan dat namelijk voor flinke problemen zorgen. Denk aan overbelasting of andere blessures, of simpelweg voor work-outs die geen of nauwelijks resultaat opleveren.


Het is om die reden altijd verstandig om een nieuwe oefening met gewichten met enige begeleiding uit te proberen. Heb je daar even geen tijd of mogelijkheden voor, dan zijn gewichten zeker voor beginners onhandig.


Wat werkt voor jou?

Of je voor losse gewichten of apparaten gaat, is uiteindelijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Losse gewichten zorgen uiteindelijk voor sneller resultaat, maar kunnen meer risico met zich meebrengen. Apparaten zijn veiliger, maar zijn uiteindelijk vaak ook minder effectief.


Heb je al wat meer ervaring met krachttraining en beheers je de techniek? Dan is het trainen met losse gewichten waarschijnlijk beter geschikt voor jou. Begin je net met krachttraining en heb je de techniek nog niet goed onder de knie. Dan zijn apparaten prima om mee te beginnen en wat kracht op te bouwen.


Een andere opties is om beide te combineren in je trainingen, zodat je profiteert van de voordelen van beiden. Ook een optie is om kabelmachines te gebruiken, die een soort middenweg geven tussen geleide en vrije bewegingen. Probeer dus vooral uit wat voor jou werkt, maar zorg dat je techniek te allen tijde op orde is!


Hulp nodig voor het opstellen van een persoonlijk trainingsschema of het aanleren van de juiste technieken? Schroom niet om contact met ons op te nemen.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page