top of page

Lijnzaad: dit moet je er allemaal over weten

Is het alleen vogelvoer, of ook gezond?Voor krachtsporters is het toevoegen van noten en zaden een simpele manier om wat extra eiwitten én voedingsstoffen toe te voegen aan je maaltijd. Een van die zaden is lijnzaad, ook wel bekend als vlaszaad. Dit zaad is de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Maar wat zijn die voordelen dan? Dat lees je hieronder.


Is lijnzaad gezond?

Lijnzaad zit boordevol met essentiële voedingsstoffen, waaronder vezels, omega-3-vetzuren, lignanen en verschillende vitaminen en mineralen. Hier is een overzicht van de gezonde stoffen van lijnzaad én wat ze voor je gezondheid kunnen betekenen:


Vezels: Lijnzaad is een uitstekende bron van voedingsvezels, die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering. Slechts één eetlepel lijnzaad bevat ongeveer 3 gram vezels.

Omega-3-vetzuren: Lijnzaad is een van de rijkste plantaardige bronnen van alfa-linoleenzuur (ALA), een vorm van omega-3-vetzuur. Omega-3-vetzuren zijn gunstig voor de gezondheid van het hart en de hersenen.

Lignanen: Lijnzaad bevat lignanen, antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en ontstekingen in het lichaam. Ze hebben ook mogelijk een beschermende rol tegen bepaalde vormen van kanker.

Vitaminen en mineralen: Lijnzaad bevat kleine hoeveelheden vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur, calcium, magnesium, en fosfor.

Eiwitten: Ongeveer 15% van het gewicht van lijnzaad bestaat uit eiwitten, waardoor het een goede aanvulling is voor vegetariërs en veganisten.


Hoe kun je lijnzaad gebruiken?

Oké, dus lijnzaad is gezond. Maar als je dit nog nooit gebruikt hebt, hoe ga je dit dan in je maaltijden verwerken? Geen zorgen, we hebben dit alvast voor je op een rijtje gezet. Lijnzaad kan de volgende manieren aan je dieet worden toegevoegd:


  • Lijnzaadolie: Lijnzaadolie is verkrijgbaar in de meeste supermarkten en is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren. Je kunt het gebruiken als dressing voor salades of toevoegen aan smoothies.

  • Heel lijnzaad: Heel lijnzaad kan worden toegevoegd aan yoghurt, havermout, muesli of zelfgebakken brood. Het is belangrijk om het lijnzaad te malen voordat je het eet om de voedingsstoffen beter te kunnen opnemen.

  • Lijnzaadmeel: Lijnzaadmeel is gemalen lijnzaad en kan worden gebruikt als een glutenvrij alternatief voor bloem in bakrecepten.

  • Lijnzaadpasta: Je kunt lijnzaad ook malen tot een pasta en deze toevoegen aan smoothies, sauzen of als bindmiddel in gerechten.


Let op! Het is belangrijk om voldoende water te drinken wanneer je lijnzaad aan je dieet toevoegt, omdat het veel vezels bevat, wat kan leiden tot verstopping als je niet genoeg vocht binnenkrijgt.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?


Bron: MensHealth

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page