Makkelijke aioli

Bijgewerkt op: 21 aug. 2021

Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie (all i oli). Het woord is via het Frans in het Nederlands terechtgekomen. In het Frans wordt het woord met een trema geschreven en daardoor in het Nederlands soms ook: aïoli.





Hoe spreek je het uit? Aaaiolie 😂 maakt ook niet uit, als het maar lekker is 😋


Ailoli kan áltijd: bij vis, vlees, groenten of als dip - mits je van plan bent om na het eten nog op date te gaan (of Personal Training te geven 😏).

De Spaanse knoflooksaus is een allemansvriend. Maar hoe maak je aioli thuis?


Echte aioli bestaat voornamelijk uit romig gevijzelde en opgeklopte knoflook met heel veel olie. Omdat het maken van echte aioli een ware ambacht is, wordt in veel keukens gebruik gemaakt van ei of eigeel om tot een gebonden lobbige aioli te komen.


Wij besparen je beide opties! Want:


Gevijzelde knoflook en heel veel olie past qua calorieën maar moeizaam binnen onze dagmenu’s.

Een ei(geel) met veel olie wordt mayonaise. Een ei(geel) met slechts 15 milliliter olie wordt veel geknoei, een beetje gedoe en geen mayonaise 😉

We gunnen je wel een smaak die dicht bij een echte aioli komt. We hebben gewikt, gewogen, geproefd en geëxperimenteerd en konden vervolgens niet afblijven van deze smeuïge creatie.


Dus vergeet die vijzel, dat ei en heel veel olie en vier dat feestje met deze lekkere, verantwoorde en snelle aioli!


Dit heb je nodig (100 gram)


20 gr fritessaus

40 gr Griekse yoghurt

15 ml olijfolie

mespunt mosterd

3 teentjes knoflook (of als je niemand in je aura wilt - iets meer 🤣)

citroensap

(grof) zeezout


Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten


  • Meng de fritessaus met de Griekse yoghurt, olijfolie en mosterd.

  • Pers de teentjes knoflook en roer erdoor.

  • Maak de aioli op smaak met extra mosterd, citroensap en zeezout.


Tips en tricks

Maak de aioli met een goede olijfolie.

In plaats van citroensap kun je ook kiezen voor wat augurkennat.


Voedingswaarde (per 100 gram)

Kcal: 210

Eiwit: 3,4 gram

Koolhydraten: 4,2 gram

Vet: 18,9 gram

Vezels: 13,0 gram


Eet smakelijk!


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven