top of page

Dit is waarom pillen geen vervanging zijn van voeding

We slikken nogal wat af. Vitaminen, mineralen, fatburners, creatine, cafeïne – vrijwel alles valt te verkrijgen als supplement. Maar hebben we die supplementen echt allemaal nodig? Een lastig onderwerp. Aan de ene kant wil je natuurlijk kerngezond zijn én blijven, maar aan de andere kant wil je geen onnodige risico’s lopen (en veel geld uitgeven). Wat is wijsheid?Geen quick fix

Van vitaminen en mineralen tot kruiden en eiwitten. Al die supplementen zou je nodig hebben voor een optimale gezondheid. Het is verleidelijk om te geloven dat deze pillen en poeders een shortcut bieden naar een gezonder leven, maar laten we eerlijk zijn: voedingssupplementen zijn hoogstens een aanvulling, en geen vervanging van een gezond dieet.


Gezondheid kent namelijk geen quick fix. De realiteit is een stuk complexer. Echt voedsel, zoals groenten, fruit, volle granen en eiwitten, biedt niet alleen essentiële voedingsstoffen, maar ook vezels, antioxidanten en gezondheidsvoordelen die niet te vervangen zijn door supplementen. Bovendien bevordert het eten van gevarieerd voedsel een evenwichtige inname van voedingsstoffen en ondersteunt het de gezondheid op lange termijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het genot dat je uit eten kunt halen.


Aanvulling, geen vervanging

Dat supplementen geen vervanging zijn, is dan ook geen punt van discussie. Je vindt deze waarheid namelijk in het woord supplementen zelf. Je suppleert; je vult je voedingspatroon aan, maar vervangt deze niet. Dat neemt niet weg dat sommige supplementen een mooie aanvulling kunnen zijn. Denk aan mensen met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. En als je heel zwaar traint kun je voor het bevorderen van je prestaties ook bepaalde (wetenschappelijk bewezen) supplementen gebruiken, zoals creatine, eiwitpoeder of omega 3.


Maar overdrijf de voordelen van supplementen niet. Een gevarieerd en uitgebalanceerd voedingspatroon is de basis van een goede gezondheid. Als je overweegt om supplementen te nemen, onthoud dan dat er geen magische pil is voor een gezond leven. Dat leven begint met wat er op je bord ligt, dus investeer daar in. Vermoed je een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen? Check dat dan even met je huisarts: een bloedtest kan uitwijzen of je baat hebt bij bepaalde suppletie.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?Bron: MensHealth

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page