top of page

Pindakaas gezond?

Wist jij al dat het eten van pindakaas veel voordelen heeft?We hebben een lichtbruin, smeuïg vermoeden dat je niet vies bent van een lepel (of vinger) van het godsgeschenk dat pindakaas heet. Misschien krijg je net als wij al kippenvel (op de goede manier) bij de gedachte van een nieuwe pot aanbreken en de gladde oppervlakte voor het eerst mogen "ontmaagden". Ja, een dag geen pindakaas is een dag niet geleefd en dit smeerbare genot doet ook nog eens wonderen voor je gezondheid.


Hoe vaak mag je pindakaas eten?

Hoeveel pindakaas mag je per dag eten? Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen hoeveelheid noten per dag 25 gram. Een besmeerde boterham met pindakaas komt overeen met iets minder dan een handje noten, dus dit komt uit op ongeveer 20 gram.


Wat als je elke dag pindakaas eet?

Zoals we hierboven al noemden, is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pindakaas. Als jij elke dag lekker geniet van een boterham met pindakaas en hierbij onder de 20 gram blijft, is er niks aan de hand. Dit zijn de beste pindakaas-combinaties.


Is pindakaas gezonder dan kaas?

Je kunt beter pindakaas dan oude kaas eten.. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.


Hoe goed is pindakaas voor je? Dit is waarom pindakaas gezond is


1. Leef langer (en gelukkiger) met pindakaas

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, maakt pindakaas - zoals je zelf wel hebt gemerkt – je met de hap gelukkiger. Wat hierbij goed is om te weten, is dat het eten van pindakaas je per hap ook nog eens gezonder maakt. Een onderzoek met meer dan 70.000 mensen heeft aangetoond dat proefpersonen die regelmatig pinda’s (pindakaas telt ook) binnenkregen, 21 procent minder kans hadden om vroegtijdig te overlijden. Pindakaas is dus gezond!


Een ander onderzoek met meer dan 200.000 pinda-eters toont, naast betere kansen om oud te worden, ook aan dat het eten van pindakaas de gezondheid van je hart en vaten ten goede komt.


2. Pindakaas is gezond voor...

Met één hap pindakaas werk je aan al je macro’s tegelijk. 100 gram pindakaas bevat namelijk 20 gram koolhydraten, 6 gram vezels, 25 gram eiwitten en 50 gram vet. Natuurlijk raden we je hiermee niet aan om 100 gram pindakaas naar binnen te lepelen, maar het toont wel aan dat pindakaas gezond en een gebalanceerde energiebron is, waarbij vet het grootste aandeel (72 procent) heeft. 50 procent hiervan zijn onverzadigde 'gezonde' vetten, die nodig zijn voor een gezond hart en spieren.


3. Pindakaas gezond door nutriënten

Naast goeie macro’s, staat pindakaas ook bekend om de goeie micro’s. Zo hark je onder andere Vitamine E, Vitamine B3, Vitamine B6, Magnesium, Foliumzuur en koper binnen. Probeer maar eens een vitaminepil te vinden die zo lekker smaakt.


4. Pindakaas gezond voor je darmen

Taiwanese onderzoekers vonden onlangs uit dat het eten van pinda’s je kans op darmkanker aanzienlijk kan verkleinen. Om dit te achterhalen, bestudeerden zij 10 jaar lang de eetgewoonten van ruim 10.000 mannen. Hieruit kwam naar voren dat 2 keer per week pinda’s eten de kans op darmkanker bij mannen met 27 procent afneemt.


5. Pindakaas is een goedkope bron van gezondheid

Als je (net als bodybuilders) veel binnen moet krijgen om op gewicht te blijven of spieren te bouwen, is het belangrijk om je calorieën uit een gezonde, betaalbare bron te halen. Pindakaas is een makkelijke en gezonde manier om grote hoeveelheden calorieën binnen te krijgen, zonder dat dit je portemonnee of gezondheid schade oplevert. Reken maar uit wat 100 calorieën uit producten als vlees of avocado’s kost - pindakaas wint gegarandeerd.


6. Pindakaas is goed voor je wasbord

Voordat we boze brieven binnenkrijgen, is het belangrijk om te vertellen dat pindakaas niet zuinig (understatement) is op het gebied van calorieën. Met 100 gram smeuïgheid pak je gerust 588 calorieën binnen. Op het moment dat je aan het cutten bent, is het daarom goed om niet al te veel uit de pot te snoepen. Per eetlepel of mes, is dat al gauw 100 calorieën.


Daartegenover staat gek genoeg ook dat pindakaas goed is om je gewicht onder controle te houden. Mensen die twee keer per week pinda’s eten, hebben 31 % minder kans om aan te komen, blijkt uit een Spaanse studie onder ruim 8,800 mensen. Gemiddeld wegen proefpersonen die geen noten eten een halve kilo meer dan de pinda-eters.


Krijg je al water in je mond van dit artikel? Wij hebben de allerlekkerste pure pindakaas! Deze shop je hier of in de shop in onze app.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page