top of page

Sporten met astma

Dit zijn de verrassende voordelen van sporten als je last hebt van astma.


Als je vaak benauwd bent omdat je astma hebt, is sporten geen aantrekkelijk idee. Logisch want je wilt geen astma-aanval uitlokken omdat je eigenlijk vaker wilt gaan sporten. Dus dan maar niet. Maar is dat wel een goed idee? Nee, volgens deskundigen heeft sporten juist een enorm positief effect op je lichaam als je astma hebt.Benauwdheid, kortademig, heel veel hoesten, weinig energie, een piepende ademhaling. Ruim 640.000 Nederlanders hebben last van astma. Mensen met astma hebben ontstoken longen en zijn hierdoor erg gevoelig voor prikkels. Reden genoeg om niet de sporten voor iemand met de longziekte, toch? Of is het juist beter om te sporten als je astma hebt?


Astma kan je ervan weerhouden te starten met sporten. “Mensen met astma zijn vaak sneller benauwd en moe, of ze zijn bang om een astma-aanval te krijgen. Het kan voor mensen met astma wat moeilijker zijn in het begin, maar op langere termijn kunnen ze er weer veel profijt van hebben”, zegt Michael Rutgers, algemeen directeur van het Longfonds. “Mensen met inspanningsastma kunnen ook gewoon sporten. Ze kunnen hiervoor vaak een medicijn krijgen om de benauwdheid tegen te gaan tijdens het bewegen.” Dus die smoes kun je niet meer gebruiken.


Betere conditie


Inspanning kan voor iemand met astma benauwend zijn. Dit is vooral het geval als je inspanningsastma hebt. Ook het beginnen met sporten kan zwaarder zijn door een slechtere conditie. Toch wordt sporten wel geadviseerd. “Als je regelmatig sport en beweegt, worden je ademhalingsspieren sterker en verbetert je conditie”, Legt Rutgers uit.

Een extra voordeel is dat sporten het immuunsysteem verbetert, wat gunstig is om virussen te bestrijden. Omdat deze virussen een bekende trigger zijn voor meer mensen met astma, is een sterk immuunsysteem onmisbaar. Omdat de longfunctie en het immuunsysteem beter wordt als je sport, is sporten voor iedereen een goed idee. Mensen met astma profiteren extra.


Door te sporten ga je ook nog eens lekkerder in je vel zitten. Dit komt doordat er ‘feel good’ chemicaliën in je hersenen vrijkomen. Ook dit is een extra voordeel als je astma hebt omdat het bekend is dat deze ziekte stress en depressieve gevoelens kan uitlokken.


Kun je astma genezen door te sporten?


Helaas kan astma niet genezen worden. Niet door medicijnen en dus ook niet door te sporten. De longziekte is chronisch en blijvend. Klachten kunnen wel worden verminderd te het sporten, maar dit geldt niet voor iedereen. “Er zijn veel ervaringen van mensen dat zij door sporten hun medicatie kunnen verminderen”, zegt Rutgers. Bij zorgvuldig gebruik van medicijnen kunnen de klachten wel minder worden of zelfs langer weg blijven.


Oorzaken van een astma-aanval


Een astma-aanval wordt veroorzaakt door virussen, pollen of luchtvervuiling. Ook het weer, zoals koude lucht of juist warme lucht, kan een reden zijn voor een aanval. De lucht dringt binnen in de luchtwegen en er ontstaat een benauwd gevoel. Heb je astma en ga je buiten sporten, dan is het slim om voor de zekerheid een sjaal en een puffer mee te nemen.


Geschikte en ongeschikte sporten


Bijna alle sporten zijn geschikt als je astma hebt, het ligt aan de mate van de ziekte. Ook de opbouw is belangrijk: start altijd rustig want je moet je longen eerst trainen. Sporten waarvan de inspanning niet continu is, zijn goed voor iemand met astma. Deze zullen een aanval niet triggeren. “Mensen die vrezen voor een aanval of die ernstige astma hebben, kunnen onder begeleiding van een fysiotherapeut, samen met anderen bewegen”, zegt de directeur van het Longfonds. “Ook sportscholen hebben speciale programma’s voor deze groep mensen en zijn er steeds meer speciale sport- en beweegclubs voor mensen met astma.”


De plek waar je sport is volgens Rutgers erg belangrijk. “In de buurt van drukke wegen is het minder geschikt voor mensen met prikkelbare longen.” De lucht is hier nog vervuilder, waardoor mensen met astma alleen maar meer last kunnen krijgen. Voordat je gaat sporten, is het wel handig om een rustige warming up te doen en om de inspanning langzaam op te bouwen. Ook een cooling down is altijd een goed idee.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en Instagram?


Bron: GezondNU

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page