top of page

Dit gebeurt er als je (te) veel koolhydraten eet

Want meer is niet altijd beter.





‘Pas op hoor, van koolhydraten word je dik!’ is inmiddels een achterhaalde uitspraak. Tuurlijk, als je er te veel van eet, dan zou dit wel kunnen. Maar je hebt gewoon koolhydraten nodig, dit is namelijk een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Gezonde voedingsmiddelen met relatief veel koolhydraten zijn brood, pasta, rijst, aardappelen, fruit en zuivel. Minder gezonde koolhydraatbronnen zijn er ook genoeg: denk aan koek, snoep en frisdranken. Maar wat gebeurt er nou als je (te) veel koolhydraten eet? Lees snel verder.


Wat zijn koolhydraten precies?

Oké, even back to the basics. Wat zijn koolhydraten nou precies? Je hebt twee soorten koolhydraten: enkelvoudige - en complexe koolhydraten. De meest voorkomende enkelvoudige koolhydraten zijn glucose en fructose. Enkelvoudige koolhydraten worden ook wel ‘snelle suikers’ genoemd, omdat deze energiebron snel verteerd wordt. Je vindt enkelvoudige koolhydraten niet alleen in tafelsuiker en snoep, maar ook in fruit.


Complexe koolhydraten worden zo genoemd vanwege hun ingewikkelde structuur. Ze zitten vooral in groenten, granen, bonen en zaden. Voedingsmiddelen met complexe koolhydraten bevatten meestal meer vezels en minder calorieën. Hoe meer vertakte ketens een complexe koolhydraat bevat, des te langzamer en moeizamer het in de darmen verteerd wordt. Suikers worden hierdoor ook langzamer opgenomen, wat ideaal is als je wilt afvallen, omdat dit een meer verzadigd gevoel geeft.


Dit gebeurt er als je (te) veel koolhydraten eet

Maar complex of enkelvoudig, wat gebeurt er nou als je te veel koolhydraten eet?

Je kan in gewicht of vetmassa aankomen als je te veel koolhydraten eet. Dit is echter niet zozeer een direct gevolg van koolhydraten, maar dit heeft te maken met de hoeveelheid extra calorieën die je binnenkrijgt. Als je namelijk ergens te veel van eet, en dit niet compenseert door minder calorieën te eten bij een andere maaltijd of in de daaropvolgende dagen, zul je uiteindelijk aan kunnen komen in gewicht. Het gaat - zoals met alles - om de balans.


Het is goed om te weten dat koolhydraatrijke producten vaak wel veel calorieën bevatten. Denk aan een glas frisdrank of een chocolade reep. Super lekker, maar wel bomvol calorieën. Maar nogmaals: balans! Dus af en toe een stukje chocola kan natuurlijk geen kwaad. Wij raden aan vezelrijke koolhydraatbronnen te kiezen, zoals: groente, fruit, zilvervliesrijst, bonen, volkoren)brood en (volkoren)pasta. Deze bevatten naast vezels namelijk ook veel mineralen en vitamines. En daar zal je lichaam erg blij mee zijn!


Lees ook onze blog over hoe je juist kan herkennen of je te weinig koolhydraten eet.



Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?




59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page