top of page

CrossFit: A Sport For Life

"CrossFit isn’t just the Sport of Fitness. It’s your sport for life"



Er zijn nog 30 seconden op de klok, en met nog vijf overhead squats te gaan, begin je het tempo op te voeren. Als je de vijf herhalingen kunt voltooien, verbeter je je score van vorig jaar. Je hartslag versnelt; je benen trillen. Kun jij het?


Je kijkt naar rechts en de vrouw naast je vecht tot het einde. Ja je kan het doen. Je hoort de coach roepen: ‘3, 2, 1…’ en met alles wat je hebt, daal je af in de laatste squat en zet je de lat weer rechtop, net als de klok afloopt.

Dit is sporten.


CrossFit wordt ook wel ‘The Sport of Fitness’ genoemd en de uitdrukking doet je misschien denken aan atleten als Tia-Clair Toomey of Mat Fraser. Maar de Fitnesssport komt niet alleen tot uiting op de CrossFit Games-vloer. Het wordt elke dag beoefend in gewone trainingen die worden uitgevoerd bij CrossFit-filialen over de hele wereld. En net als de Games wordt het beoefend door mensen die zichzelf altijd willen verbeteren.


Iedereen doet CrossFit om verschillende redenen. Ze willen een betere conditie krijgen. Ze willen hun kleinkinderen kunnen ophalen als ze 80 zijn. Ze willen gekroond worden tot de sterkste ter wereld. De uitvoering varieert alleen per graad, niet vriendelijk: Tom kan verzwaarde push-ups doen en squatten met een zware halter; De 91-jarige Jannie kan push-ups doen vanaf een verhoogde stang en squatten op een bank. Maar wat niet varieert is de geest van concurrentie – een ethos dat moed en inspanning waardeert.


Mensen zijn van nature competitief. Het leven is de ‘survival of the fittest’, waarbij degenen die zich het beste aanpassen, worden bevoordeeld. En zoals de oprichter van CrossFit, Greg Glassman, ooit zei: mensen “zullen sterven voor punten.”


De resultaten van CrossFit zijn meetbaar, waarneembaar en herhaalbaar, zodat atleten hun trainingsscores kunnen registreren, een basislijn voor hun werkcapaciteit kunnen ontwikkelen en kunnen volgen in welke richting hun conditie gaat. We noteren onze tijden, gewichten en herhalingen, zodat we, wanneer een training of lift opnieuw wordt getest, kunnen zien hoeveel fitter we in de loop van de tijd zijn geworden.


We schrijven onze scores op het whiteboard, zodat iedereen ze kan zien, maar de verantwoordelijkheid die er het meest toe doet, is de verantwoording aan onszelf. Elke keer dat we meer gewicht aan de barbell toevoegen of nog een herhaling doen als onze geest zegt dat we moeten stoppen, concurreren we met onszelf om te zien hoe fit we kunnen worden. Hoeveel beter kunnen we vandaag zijn dan gisteren.


Iedereen begint met CrossFit door eerst de technieken te leren, die in de Trainingsgids van niveau 1 wordt beschreven als ‘de methode voor succes voor het voltooien van een beweging.’ Door met techniek te beginnen, kunnen we als atleet een sterke basis ontwikkelen. Zodra die basis is gelegd, testen we ons vermogen om onze techniek consistent te behouden. En zodra we de techniek consequent correct kunnen uitvoeren, voegen we intensiteit toe.


Dit traject – techniek, consistentie en vervolgens intensiteit – is wat ons in staat stelt om onze conditie voortdurend veilig, effectief en efficiënt te verbeteren gedurende de hele periode en dus lange termijn.


Zonder intensiteit – relatieve intensiteit gebaseerd op onze individuele fysieke en psychologische toleranties – zou CrossFit gewoon niet werken. Maar laten we eerlijk zijn: intensiteit doet pijn. Dus waar halen we de motivatie vandaan om consequent iets te doen dat moeilijk is? Dat is waar de community – en de concurrentie – om de hoek komen kijken.


We hebben geleerd dat het benutten van de natuurlijke kameraadschap, competitie en plezier van sport of spel een intensiteit oplevert die op geen enkele andere manier kan worden geëvenaard.


Competitie binnen groepsverband vergroot de inspanning. Wat als we je uitdaagden om alleen in je garage een CrossFit-workout te doen en deze vervolgens te herhalen omringd door een klas van 12 atleten die tegen dezelfde klok racen?

Zou je vechten om nog een pull-up te krijgen in de laatste twee seconden als je alleen bent? Zou je jezelf ertoe aanzetten de wallball op te pakken en nog een keer te gooien als je zo buiten adem bent dat je nauwelijks kunt staan? We geven meer van onszelf in het bijzijn van anderen en voor de meesten is er een community nodig om onszelf tot het uiterste te drijven.


Binnen competities is het gebruikelijk dat een atleet ontdekt dat hij sneller weer de barbell kan oppakken, een set kan afmaken zonder een pauze te nemen, of in de laatste ronde kan versnellen. Elke keer dat dit gebeurt, ontgrendelt het een nieuw trainingsniveau, wat neerkomt op betere resultaten in de loop van de tijd.


Het is gemakkelijk om je conditie te laten dalen zonder een motivator. Maar als je coach erop rekent dat je naar de les komt, als je erop rekent dat je je vorige score zult verbeteren, als de community juicht voor je laatste tien herhalingen, is het moeilijk om te stoppen. Concurrentie is wat ons drijft om te volharden.


Enkele van de beste uitingen van CrossFit-sport worden één keer per jaar gevierd tijdens de CrossFit Games Open. Deze wereldwijde competitie van drie weken is een manier om je conditie te testen aan de hand van je eerdere scores, de leden van je aangesloten organisatie of tegen atleten van over de hele wereld.


Het allerbelangrijkste is dat de Open atleten van 14 jaar en ouder een sportevenement biedt waar ze de rest van hun leven elk jaar aan kunnen deelnemen.


Voor atleten die ernaar streven om te concurreren met andere CrossFit-atleten, staan ​​de CrossFit Games wereldberoemd als de ultieme conditietest en staan ​​ze bekend als het ultieme testterrein voor de Fittest on Earth™.


Mannen en vrouwen, adaptieve atleten en leeftijdsgenoten van 14 tot 65+ hebben de mogelijkheid om formeel deel te nemen aan de fitnesssport. De Open is de eerste fase van de CrossFit Games. Daarna wordt de groep atleten teruggebracht tot de kwartfinales en halve finales voordat ze uiteindelijk worden getest tijdens de CrossFit Games, waar we de sterkste ter wereld bepalen.


Maar de concurrentie in CrossFit beperkt zich niet tot de wedstrijdvloer. We strijden tegen onszelf en elkaar in de sportschool, in onze garages, waar er elke dag een klok is en ruimte om te bewegen. En het is allemaal in het belang van het verbeteren en behouden van de conditie gedurende het hele leven.


CrossFit isn’t just the Sport of Fitness. It’s your sport for life.


Doe jij mee met de Open?





Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?

Volg je Crossfit Emmeloord al op Facebook en  Instagram?




12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page