top of page

13 SEPTEMBER IS PINDADAG 🥜

Nootzaak! Dit is de waarheid over pinda's.
Is die omhulde vriend wel zo gezond als-ie lijkt?

Huh? Pinda’s in negatief daglicht? Over de voedingswaarde van de ovaalvormige aardnoot wordt veel gespeculeerd. Zo zouden ze ongezonder zijn dan andere noten en wordt gezegd dat als je wilt afvallen, je de pinda beter ver bij je vandaan kunt houden. We onderzochten of al die ophef wel terecht is.Gezond spul


Want pinda’s als tussendoortje, dat zit toch vol met voedingsstoffen waar ons lichaam van profiteert? Dat klopt. Pinda’s bevatten een hoog gehalte aan gezonde, onverzadigde vetzuren. Die vetzuren verlagen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed en verkleinen daarmee het risico op hart- en vaatziekten.


Daarnaast zit te pinda boordevol belangrijke mineralen en vitamines en zijn ze naast eiwitten, ook een goede bron van voedingsvezels. Dat klinkt allemaal als goed nieuws. Waar komt die hectiek dan vandaan?


Stiekeme dikmaker


Een handje geroosterde pinda’s bevat honderdzestig calorieën en dertien gram vet. Hierdoor wordt de pinda vaak gezien als stiekeme dikmaker, die je liever laat liggen als je op je gewicht wilt letten. Maar niets is minder waar.


Want dankzij de hoeveelheid vezels en proteïne zorgt de pinda ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt voor een langere tijd. Ook stabiliseren pinda’s de bloedsuikerspiegel, doordat ze langzaam worden verteerd en suiker geleidelijk afgeven aan je bloed. Hierdoor gaan ze die oh-zo vervelende cravings tegen en geven ze je langdurige energie voor tien. Juist een goede keuze dus, die pinda.


De ene noot is de ander niet


Ook wordt gedacht dat je als noten eet, je beter kunt kiezen voor noten die – in tegenstelling tot de pinda – aan een boom groeien. Amandelen bevatten bijvoorbeeld minder verzadigde vetten en calorieën dan pinda’s, waardoor dit als betere keuze wordt gezien. En walnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Maar daarentegen wint de pinda wat betreft eiwitten en bevatten ze minder suiker dan bijvoorbeeld hazelnoten en pistache.


Of de voorkeur voor een boomnoot boven de pinda terecht is, valt dus te betwisten. Elk soort noot heeft namelijk zijn eigen voordelen voor de gezondheid. Het is gewoon een kwestie van variëren, zodat je de verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. De pinda links laten liggen hoeft dus helemaal niet.


Waar je wel op kunt letten


Gezouten versus ongezouten, geblancheerd versus niet geblancheerd, gepeld versus ongepeld… Pinda's heb je in alle soorten en maten. En het hoge aantal calorieën is eigenlijk niet eens het probleem. De manier waaróp je pinda’s eet, dat is een stuk belangrijker. Vaak wordt er nog een kilo of tien aan zout overheen gegooid. En dat komt de gezondheid niet écht ten goede. Kies dus voor ongezouten pinda’s, dan weet je dat je goed zit.


Hetzelfde geldt voor pindakaas. Veel commerciële merken verkopen pindakaas die is volgestopt met palmolie, suiker en zout. En helaas pindakaas, maar deze toevoegingen heffen de gezondheidsfactoren van pinda’s op. Kies daarom voor een variant die gemaakt is met alleen pinda’s en misschien een klein beetje zeezout.

Project New Me heeft deze gezonde variant en te koop via onze webshop.

Er is keuze uit 'naturel' en 'sport' pindakaas, bij de laatste zijn extra eiwitten toegevoegd voor de sportievelingen onder ons ;-)).


Duurzame noot


En zoals eigenlijk voor alles geldt: te veel is nooit goed. Maar een handje pinda’s zijn, net als andere noten, een gezond lekkernij waar je lijf best blij van wordt. Bovendien zijn pinda’s gemakkelijker om te kweken dan boomnoten. Dit maakt die omhulde vriend een stuk minder belastend voor het milieu én voor je portemonnee. Lang leve de pinda.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?Bron: Elle.nl

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page