top of page

Val ik niet af omdat ik in het weekend borrel?

Je wilt graag wat kilo's kwijt. Dit voornemen gaat doordeweeks goed, maar in het weekend gaat het steeds mis. De boosdoeners? Alcohol en snacks. Hoe kun je beide weerstaan?

Je probeert het echt, om wat kilo's kwijt te raken, maar het lukt niet. Vijf dagen gaat het goed: van maandag tot vrijdag en dan komt de klad erin. In het weekend ga je naar de kroeg en naar feestjes. Dan eet je ‘s nachts na het uitgaan iets 'uit de muur' met als resultaat: er gaat niets af. Wat moet je anders doen?


Alcohol zorgt ervoor dat je discipline als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als je goede voornemens hebt en er is alcohol in het spel, forget it. Van alcohol word je losser en kijk je meer naar wat een bepaalde keuze op korte termijn oplevert, zoals een lekkere snack uit de muur, dan naar de lange termijn. Bovendien maakt alcohol rebelser, het levert veel calorieën op en zet ook nog eens je verbranding op een laag pitje.


Alcohol is een gifstof voor je lichaam. De lever geeft voorrang aan het afbreken van alcohol waardoor de vetverbranding even op een laag pitje komt te staan. Daar komt bij dat alcohol ook je eetlust bevordert waardoor je de schaal met bittergarnituur veel moeilijker kan weerstaan. Kortom: alcohol is gewoon niet zo’n goed idee en je maakt het jezelf niet gemakkelijk om ieder weekend naar de kroeg te gaan en uit de muur te eten.


What the hell-effect

Mag je dan nooit meer drinken? Nee hoor, maar het is wel handig om in je achterhoofd te houden wat alcohol allemaal voor effecten heeft. Daarbij komt de vraag: wat is het je waard om af te vallen? Lukt het je om een tijdje niet te drinken? Of is alcoholvrij bier een oplossing? In de praktijk merken we dat minderen met alcohol, door bijvoorbeeld na een paar biertjes over te stappen op alcoholvrij bier, vaak lastig is, want op een gegeven moment krijg je door de alcohol toch dat 'what the hell'-effect (zie kader), waardoor je toch blijft drinken.


Het is daarom beter om de weekenden af te wisselen. Het ene weekend wel, en het andere weekend niet.


Wat je ook kunt doen is voorstellen dat je de Bob bent, dan heb je een stok achter de deur. En ook je motivatie is belangrijk: wat heb je er voor over om je doel te bereiken? Als het lastig voor je is om alcohol te laten staan, is het dus handig te bedenken welke feestjes je wel of niet afgaat. Is de verjaardag van die oud-collega wel of niet belangrijk of skip je die liever om de week erop met je vrienden te borrelen?


Bodempje leggen


Heeft het nog zin om een bodempje te leggen met wortels? Een bodempje leggen is vooral handig om het effect van de alcohol minder heftig te laten zijn. Hoe meer vocht je in je lichaam hebt, hoe minder effect het heeft. Qua dronken gevoel heeft dat dus zin, maar niet om je dieet te helpen. Want je krijgt natuurlijk gewoon nog steeds alcohol met de bijbehorende calorieën binnen.


Dit is het 'what-the-hell-effect'


  • Je neemt je voor om niet te drinken. Na een zware dag op je werk ga je bij een vriend langs. Je neemt je voor om geen bier te drinken. Je vriend dringt een beetje aan en eigenlijk heb je ook wel zin in een lekker glas koud bier.

  • Voor je het weet denk je 'what the hell' en neem je nog een paar biertjes en een aantal borrelhapjes, want 'tja, nu maakt het toch niet meer uit'.

  • Vervolgens baal je zo van jezelf dat je de moed opgeeft. Jammer, want zo’n uitschieter is heel normaal.

  • Afvallen is geen rechte weg naar je doel, maar een kronkelpaadje.

  • Door te verwachten dat het in één keer goed moet gaan, leg je de lat zo hoog dat je deze bij voorbaat al niet kunt halen.

  • Geef de hoop dus niet op na een weekend met uitschieters en draai het 'what the hell'-effect eens om: what the hell dat het een keer fout is gegaan, ik ga gewoon door waar ik gebleven was.


Volg je Project New Me al op Facebook en Instagram?
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page